Italiaanse politie veroordeeld voor geweld op G8-top Genua

Vijftien Italiaanse politieofficieren en dokters zijn door de rechtbank van Genua veroordeeld voor misbruik van actievoerders tijdens de G8-top in Genua in juli 2001. Volgens de rechtbank hebben ze destijds actievoerders in hechtenis beledigd, geslagen en bedreigd met verkrachting. De beschuldigden kregen straffen van vijf maanden tot vijf jaar. Dertig andere verdachten in het proces zijn vrijgesproken.
De misbruiken vonden plaats in een kamp in Bolzaneto, op ongeveer negen kilometer van Genua. Meer dan 250 arrestanten werden daarheen gebracht. Ze werden beledigd, geslagen, bedreigd met verkrachting en bespoten met verstikkend gas. Ze werden ook gedwongen om lofliederen voor de Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini en de Chileense dictator Augusto Pinochet mee te zingen.

Hardhandig


Inspecteur Antonio Biagio Gugliotta, die de leiding had over het kamp in Bolzaneto, is veroordeeld tot vijf jaar cel. Twaalf andere politieofficiers kregen straffen van vijf tot achtentwintig maanden. Giacomo Toccafondi, het hoofd van de medische dienst van Bolzaneto, kreeg een jaar en twee maanden. Hij beledigde arrestanten en liet na de autoriteiten in te lichten toen de gevangenen in hun cel bespoten werden met gas.
Bij de G8-top in Genua waren tussen de 100.000 en 200.000 demonstranten aanwezig. Voor het grootste deel verliepen de betogingen vreedzaam. Toch ontstond er conflict door een kleine groep relschoppers. De politiemacht van 20.000 agenten trad op. Getuigen op het proces omschreven hun aanpak als ‘hardhandig’. Carlo Giuliano, een 23-jarige betoger, werd doodgeschoten door een carabiniere.

Schoolraid


Momenteel loopt in Italië nog een gelijkaardig proces. 28 beklaagden, waaronder enkele hoge Italiaanse politieofficiers, moeten zich verantwoorden voor de raid op een school die gebruikt werd als slaapzaal tijdens de G8-top. 62 mensen raakten daarbij gewond, drie van hen belandden in coma.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.