Italiaanse tweede-generatiemigranten starten kritisch maandblad

Deze maand verschijnt in Italië het eerste nummer van ‘Yalla Italia’, een blad geschreven door jonge journalisten van Egyptische, Marokkaanse en Tunesische origine. Met als cover ‘Lachen alstublieft: acht pagina’s tegen stereotypen’ snijdt het openingsnummer meteen een heet thema aan: humor en cartoons in de moslimwereld.
Het redactieteam van ‘Yalla Italia’ maakt door haar samenstelling meteen al korte metten met een moslimcliché: het bestaat uit zes vrouwen en twee mannen. Buthaina Bussy Ibrahim, Karim Bruneo, Hassan Bruneo, Lubna Ammoune, Rassmea Salah, Sarah Sayed, Lubna Ammoune en Buthaina Ibrahim zijn studenten journalistiek die in Italië zijn geboren uit migrantenouders. Ze willen schrijven over de stereotypen die een obstakel zouden zijn voor hun volledige integratie in het katholieke Italië, en aantonen dat er niet één islam is, maar een veelsoortige.
Het openingsnummer brengt een reeks cartoons over traditionele waarden. “Nee, mijn beste, dit is geen hoofddoek, het is een nieuwe haarstijl getiteld ‘traditie en moderniteit’ ”, zegt een Egyptisch meisje, wijzend op haar lange haren die rond haar hoofd zijn gewikkeld zoals een hijab, de hoofddoek gedragen door moslimvrouwen. En over religie: “Wat ben je aan het lezen, papa? De koran, mijn zoon, en ik lees hem al sinds ik een kind was.” “En je hebt hem nog altijd niet uit?”
Zelfs Arabieren lachen
“Ik weet nog hoe ik geïrriteerd was dat de media Arabieren portretteerden als mensen zonder gevoel voor humor na de rel over de cartoons van de profeet Mohammed in een Deense krant”, zegt redactielid Rassmea Salah. Zij is 24 en in Italië geboren als de dochter van een Italiaanse katholieke moeder en een Egyptische vader die moslim is. Ze geeft naast haar werk als journalist Arabische les aan kinderen van migranten.
“Publieke debatten simplificeren islamkwesties vaak, alsof moslims een monolithisch blik zijn. In werkelijkheid is het moslimgeloof verspreid over veel verschillende culturen. Ja hoor, zelfs Arabieren kunnen lachen zonder zich beledigd te voelen.”
Zwijgende meerderheid
Yalla is een Arabische oproep om dynamisch te zijn en de slachtofferrol achter te laten. De redactie wil aspecten van migratie aankaarten die de ‘mainstream media’ in Italië grotendeels negeert. De volgende nummers zullen gaan over de generatiekloof tussen kinderen van migranten en hun ouders, de hoofddoek, gemengde huwelijken, respect voor de vastenmaand ramadan, de terroristische aanvallen van 11 september 2001 op New York en Washington en het evenwicht tussen godsdienst en vrijheid.
De redactie is geselecteerd uit een groep van 200 universiteitsstudenten en jongeren die deelnemen aan een integratieprogramma in de scholen van Milaan. “De acht werden geselecteerd op basis van schrijftalent en creativiteit”, zegt redactiecoördinator Martino Pillitteri. “Ze vertegenwoordigen de zwijgende meerderheid van moslims, die vredig willen integreren in Italië, zonder hun waarden op te geven.”
“Echte integratie vraagt een diepe studie van de ontvangende cultuur en van onze eigen godsdienst en de koran vanuit een historisch-kritische aanpak”, zegt Rassmea Salah. Zij zegt dat ze een nieuwe identiteit bouwt, gebaseerd op een islam die opener en minder radicaal is dan die van haar vader.
Reacties
De eerste reacties op ‘Yalla Italia’ tonen dat dialoog niet alleen nodig is tussen mensen van verschillende culturen maar ook tussen gematigde en meer fundamentalistische moslims. Sommige vrienden van Rassmea vonden de cartoons in het blad respectloos.
“Soms zien de oudere mensen van onze gemeenschap ons als mensen die de weg kwijt zijn”, zegt Sarah Sayed, een ander redactielid. “We zijn niet bang om te zeggen dat we tegen het geweld zijn dat voortvloeit uit fundamentalisme. Democratie en vrijheid zijn absoluut niet in tegenspraak met onze godsdienst. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.