Italië bant plastic zakjes

Ondanks tegenkanting van de industrie heeft de Italiaanse minister voor Leefmilieu laten weten dat het verbod op plastic winkelzakjes er vanaf 1 januari onverminderd komt.

Italië had het verbod oorspronkelijk vorozien voor 1 januari van dit jaar, maar stelde het een jaar uit op vraag van de industrie. Die is nog steeds niet te spreken over de beslissing. Volgens Unionplast, de vereniging van plasticproducenten, is de nieuwe regelgeving niet eenduidig en zijn plastic zakken niet nadelig voor het milieu omdat ze gerecycleerd kunnen worden.

Maar de Italiaanse minister voor Leefmilieu Stefania Prestigiacomo blijkt onverbiddelijk. “Er is geen weg terug”, zei ze vrijdag. “De producenten hebben genoeg tijd gehad om zich aan te passen aan de verandering.”

Italianen gebruiken momenteel zo’n 20 miljard plastic zakjes per jaar, die vijftien tot honderden jaren nodig hebben om af te breken in het milieu. De Italiaanse overheid plant een sensibiliseringscampagne om het publiek te doen overschakelen naar bioafbreekbare varianten of herbruikbare zakken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift