Italië houdt referendum over proefbuisbaby's

Volgende maand stemmen de Italianen over een versoepeling van hun strakke wetgeving over in vitro fertilisatie. Mogen homokoppels IVF gebruiken? Mogen embryo’s op afwijkingen worden getest? Mag stamceltherapie? Het debat tussen katholieken en artsen woedt nu al.



Stem ja, zegt de Italiaanse artsen. Stem niet, zegt de Katholieke Kerk bij monde van kardinaal Camillo Ruini. De Italiaanse politiek is verdeeld. Maar het woord is op 12 en 13 juni aan de Italianen zelf, tenminste als meer dan de helft van de geregistreerde kiezers opdaagt. Zij kunnen ervoor kiezen de pas vorig jaar ingevoerde wet nummer 40 aan te passen.

Embryo’s hebben dezelfde rechten als volledig ontwikkelde menselijke wezens, zegt de wet in de eerste alinea. In Italië mogen embryo’s mogen dus niet dienen voor de productie van stamcellen, waarmee de wetenschap ooit ziekten als Parkinson en suikerziekte hoopt te behandelen.

Zuid-Koreaanse wetenschappers publiceerden gisteren (donderdag) in het gerenommeerde vakblad Science dat ze een doorbraak bereikten in de productie van dergelijke patiëntspecifieke stamcellen.

De wet verbiedt nog veel meer. Alleen heterokoppels die niet op een andere manier zwanger kunnen worden, mogen IVF gebruiken. Een kind op maat zoals wetenschappers aan de Vrije Universiteit Brussel recent maakten, zou in Italië niet kunnen. Italië verbiedt dat proefbuisembryo’s worden ingevroren of getest op afwijkingen en stelt dat ze binnen de zeven dagen bij de vrouw moeten worden ingebracht. Het risico is daardoor groter dat de vrouw ondanks de procedure niet zwanger wordt of dat het kind erfelijke afwijkingen heeft. Daarnaast zijn donorsperma of -eicel taboe, waardoor koppels waarvan één van de partners steriel is geen toegang hebben tot IVF. Ook voor homokoppels blijft het een droom.

Dát het referendum er komt, is op zich al een overwinning van de groepen die zich tegen de nog zeer nieuwe wet verzetten. Ze zijn wel ontevreden over de datum. Op 12 en 13 juni is in Italië de schoolvakantie al begonnen en vertrekken veel mensen op vakantie.

De campagne om ja te stemmen wordt getrokken door de prestigieuze Italiaanse Nobelprijswinnaar Geneeskunde Rita Levi-Montalcini. Ook de echtgenote van premier Berlusconi, Veronica Lario, en de actrice Monica Bellucci zijn openlijk voor een wetswijziging. Ondanks die grote namen komt het debat in de Italiaanse media nauwelijks aan bod. (ADR/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.