Ivoorhandel opnieuw ter discussie op CITES-conferentie

Kenia is voorstander van een wereldwijd moratorium van twintig jaar op de verkoop van ivoor. Namibië daarentegen wil de heersende restricties op de ivoorhandel opheffen. Moet de Afrikaanse olifant beter beschermd worden? Het is maar een van de vele vragen die volgende week in Bangkok voorliggen op de 13de CITES-conferentie over de internationale handel in bedreigde soorten.



De 166 lidstaten van de Conventie over Internationale Handel in Bedreigde Soorten van Wilde Fauna en Flora (CITES) strijken van 2 tot 14 oktober neer in het Thaise Bangkok om afspraken te maken over de handel in bedreigde dier- en plantensoorten. Namibië zal op de conferentie ervoor pleiten om jaarlijks 2.000 kilo onbewerkt ivoor en ongelimiteerde hoeveelheden bewerkt ivoor te mogen uitvoeren. Dat voorstel moet verworpen worden, reageert Shelly Petch van de Londense Born Free Foundation.

Om de Keniaanse eis voor een moratorium op ivoorverkoop kracht bij te zetten, lanceerde de Born Free Foundation deze week een rapport dat de impact van ivoorhandel op de Afrikaanse olifant in kaart brengt. Tussen 1998 en 2004 is minstens 95 ton ivoor in beslag genomen. Meer dan 12.500 Aziatische en Afrikaanse olifanten zijn in die periode ten prooi gevallen aan stropers, aldus het rapport ‘Tip of the Tusk’.

De Afrikaanse olifant is niet de enige soort waar de deelnemers van de CITES-conferentie zich over buigen. Het lijstje met bedreigde planten- en diersoorten is lang. Ook de leeuwenpopulatie wordt bedreigd, zegt Will Travers van de Species Survival Network (SSN), een wereldwijde coalitie van een tachtigtal dierenbeschermingsorganisaties. Vandaag telt Afrika tussen 16.500 en 30.000 leeuwen. Acht jaar geleden ging het nog om 30.000 tot 100.000 leeuwen. Leeuwenjacht is een van de belangrijkste oorzaken van die achteruitgang in populatie.

Volgens Debbie Banks van de Environment Investigation Agency zijn tijgers geen beter lot beschoren. Wereldwijd zou de totale tijgerpopulatie zijn teruggevallen van 100.000 dieren een eeuw geleden tot amper 5.000 dieren vandaag. De handel in dierenhuiden vormt de belangrijkste bedreiging voor tijgers en leeuwen. Gedurende de laatste vijf jaar is die handel volgens Banks volledig ontspoord. Criminele netwerken in India, Nepal en China zouden hierin een centrale rol spelen.

Thailand zal op de conferentie ervoor pleiten om de handel in Irrawaddy-dolfijnen aan banden te leggen. De vertederende dieren, die in het water op hun staart kunnen staan, zijn enorm gegeerd in dolfijnenshows in een aantal Aziatische landen. Internationale handel vormt een ernstige bedreiging voor deze diersoort, zegt Sue Fisher van de Whale and Dolphin Conservation Society. Voor dolfinaria is de Irrawaddy-dolfijn doelwit nummer één.

Ook plantensoorten komen op de conferentie aan bod. Zo zal er stevig gedebatteerd worden over de bescherming van de Ramin-boom, die in Zuid-Oost Azië groeit en tot 1000 dollar per kubieke meter kan opbrengen. Het hout van deze boom uit Indonesië en Maleisië wordt ondermeer gebruikt om biljartkeus van te maken.

CITES, het belangrijkste milieubeschermingsverdrag ter wereld, is in 1975 opgesteld door 20 landen. België ratificeerde het verdrag in 1983. (KC/MM)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.