Ivoorkust tekent omstreden handelsakkoord met EU

Ivoorkust tekende deze week als eerste land in Afrika een Economisch Partnerschapsakkoord (EPA) met de Europese Unie. Critici vrezen dat het akkoord het land belemmert nauwere betrekkingen met buurlanden aan te gaan.
Meer dan 80 procent van de belasting op import uit de Europese Unie (EU) zal in een periode van vijftien worden geëlimineerd als gevolg van de vrijhandelsovereenkomst die in Abidjan werd getekend. Ivoorkust stelt per direct de markt open voor chemicaliën en voertuigen die het niet zelf produceert.
De overeenkomst brengt een sterke daling van de overheidsinkomsten met zich mee, in een land waar het jaarlijkse inkomen per hoofd van de bevolking slechts 900 dollar (710 euro) bedraagt. De Europese Commissie, de uitvoerende tak van de EU, beloofde een niet nader gespecificeerde hoeveelheid hulp, zodat de Ivoriaanse economie zich kan aanpassen aan de nieuwe situatie.
Brussel hoopt dat de overeenkomst ook andere landen in West-Afrika aanmoedigt soortgelijke deals aan te gaan met de EU. Bijna tachtig landen in Afrika, het Caraïbische gebied en de regio van de Grote Oceaan waren in de afgelopen jaren betrokken bij onderhandelingen over de EPA’s.
“Economische partnerschapsakkoorden maken het mogelijk dat ontwikkelingslanden profiteren van vrije handel, terwijl bepaalde belangrijke onderdelen van de economie gedurende langere tijd beschermd blijven”, zei Louis Michel, eurocommissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp. “Ze hebben een sterke ontwikkelingsdimensie en zorgen voor de hervormingen die nodig zijn voor economische integratie regio en daarbuiten.”

Druk


Activisten beschuldigen de Commissie er echter van de Ivoriaanse regering onder druk te hebben gezet een overeenkomst te tekenen die niet belang van het land is. Een poging om met zestien landen in West-Afrika een EPA aan te gaan, mislukte in oktober 2007. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam stelt dat de EU vervolgens Ivoorkust onder druk zette om zelfstandig een akkoord te ondertekenen. Daarbij dreigde de EU met belastingen op de export van koffie, bananen en cacao naar Europa, als Ivoorkust niet zou meewerken. Oxfam zegt bezorgd te zijn over een situatie waarbij in Ivoorkust een ander handelsregime geldt dan in de buurlanden. Dat kan volgens de organisatie schadelijke gevolgen hebben voor de handelsrelaties met die buurlanden.
In West-Afrika toonde Nigeria zich tot nu toe het meest onwillig om een EPA te ondertekenen. Van alle West-Afrikaanse export naar de Europese Unie, levert Nigeria ongeveer de helft in de vorm van olie.
Hoewel de weigering om een EPA te tekenen volgens de Commissie geen invloed heeft gehad op die olie-export, heeft de EU wel de belasting op de export van cacaoboter en cocaodrank verhoogd met respectievelijk 4,3 en 6,3 procent. Van de Nigeriaanse cacao-export is 95 procent bestemd voor de Europese Unie. De tariefverhoging zou Nigeria tot maart van dit jaar vijf miljoen dollar hebben gekost. Producenten van cacaodranken verplaatsten hun productie van Nigeria naar Ghana.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3260   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift