Ivoriaanse cacaoboer eerste slachtoffer van voorgestelde boycot

De internationaal erkende president van Ivoorkust Alassane Ouattara roept op tot een maandlange boycot van de export van cacao uit Ivoorkust. Cacao is een belangrijke bron van de Ivoriaanse overheidsinkomsten. Ouattara wil zo de voormalige president Laurent Gbagbo tot aftreden dwingen. Bittere bijwerking is echter dat het in de eerste plaats de cacaoboeren zijn die de gevolgen van deze sanctie zullen voelen. 

  • Tine D'Haese/Oxfam-all rights reserved De coöperatie Kavokiva in Ivoorkust. Tine D'Haese/Oxfam-all rights reserved

Ivoorkust zit in een diepe politieke crisis sinds de presidentsverkiezingen van 28 november 2010. Ouattara werd internationaal en regionaal erkend als winnaar van de verkiezingen. Maar voormalig president Gbagbo weigert af te treden en claimt de macht met de steun van het leger. Deze impasse eiste al meer dan 200 levens, meer dan 100 000 Ivorianen zijn op de vlucht en er dreigt voedseltekort. Diplomatieke onderhandelingen op hoog niveau hebben nog geen vruchten afgeworpen. Intussen vraagt Nigeria, voorzitter van de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse landen ECOWAS, de toestemming van de VN-Veiligheidsraad om Laurent Gbagbo met harde hand van de macht te verdrijven. 

Internationaal zijn al verschillende sancties afgekondigd om Gbagbo tot aftreden te dwingen. De Europese Unie, Zwitserland, de Verenigde Staten en ECOWAS legden eerder al financiële sancties op aan Gbagbo en zijn gevolg. Volgens burgerplatform Avaaz wordt de ultieme strop pas gelegd wanneer ook de cacao-export uit Ivoorkust geblokkeerd wordt. Die vraag wordt nu ook herhaald door Ouattara. Ivoorkust levert 40% van alle cacao wereldwijd. De belastinginkomsten uit deze grondstof waarover Gbagbo nu nog beschikt, zijn dan ook aanzienlijk. In het verleden financierde Gbagbo met deze inkomsten de dictatuur en de oorlog, daar kunnen we niet blind voor zijn.

De eerste bezorgdheid van Oxfam-Wereldwinkels is het welzijn van de producenten op de cacaoboerderijen.

Maar de inkomsten uit de cacao-oogst zijn ook noodzakelijk voor de producenten om te voorzien in hun basisbehoeften. In Ivoorkust is de cacaoproductie immers in handen van kleinschalige producenten (1 à 3 hectare), voor wie de handel in cacaobonen een uitweg is uit de armoede. Zij dreigen de dupe te worden van handelsrestricties. De politieke impasse valt midden in het grote cacaoseizoen dat loopt van september tot en met februari. Voor veel cacaoboeren is dit het cruciale moment om de bonen te verkopen. De crisis maakte dit tot nu toe al niet gemakkelijk. Het transport naar de havens is gevaarlijk en wordt steeds moeilijker. Veel cacao bleef in de dorpen liggen en de coöperaties voelen nu al een zwaar verlies bij deze campagne. Een van de producenten van Oxfam-Wereldwinkels, coöperatie Kavokiva, ondervindt dat tussenhandelaars misbruik maken van deze situatie om cacao onder de prijs te gaan aankopen bij de producenten. De producenten verliezen zo 30 % van hun inkomsten uit cacaobonen. Een blokkade van een maand, tot het einde van de cacao-oogst, is een financiële ramp voor 800 000 Ivoriaanse cacaoboeren. Ook de gevolgen daarvan kunnen moeilijk onderschat worden.

De eerste bezorgdheid van Oxfam-Wereldwinkels is het welzijn van de producenten op de cacaoboerderijen. Daarom pleiten we ervoor om de handel in cacao in deze woelige tijden zo normaal mogelijk te laten verlopen. Op die manier kunnen cacaoboeren hun verlies van inkomen beperken en in hun basisbehoeften voorzien. Oxfam-Wereldwinkels stelt alle hoop op de diplomatieke druk en acties van de internationale gemeenschap om de vrede en stabiliteit in het land te herstellen.

Marieke Poissonnier – beleidsmedewerker grondstoffen Oxfam-Wereldwinkels

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.