Ivoriaanse imams voeren campagne tegen vrouwenbesnijdenis

In grote delen van Afrika worden vrouwenbesnijdenissen uitgevoerd “om religieuze redenen”. Maar in Ivoorkust binden imams en priesters de strijd aan met de gevaarlijke praktijk.
El Hadj Kassoum Traoré, een imam in een kleine moskee in Abidjan, maakt tijd vrij tijdens het Vrijdaggebed om uitleg te geven over de gevaren van de vrouwenbesnijdenis (female genital mutilation of FGM). Al twee maanden lang roept Traoré de gelovigen op om hun dochters niet te laten besnijden en wie dat wel doet te veroordelen.
“Nergens in de Koran of de Bijbel vind je het bevel om FGM toe te passen,” vertelt Traoré. “Het is een traditionele praktijk hier… maar de risico’s zijn zo groot dat we het moeten stoppen.”
De imams organiseren ook meetings na het gebed om de gelovigen ervan te overtuigen dat de vrouwenbesnijdenis geen basis heeft in de Islam. “Met goede resultaten,” zegt Imam Abdalah Djigui Cissé, “maar het is nog niet voldoende, we moeten onze inspanningen verder zetten.”
Niet alleen in moskeeën wordt gepreekt over de gevaren van FGM. Ook in de methodistische kerk II Plateaux waarschuwt priester François Miézan zijn gelovigen. “Als iemand hier betrokken is bij dergelijke praktijken, laat ze dan nu stoppen. Wie een menselijke orgaan verwijdert bij iemand, begaat een misdaad.”
Vrouwenbesnijdenis is al tien jaar verboden in Ivoorkust, maar een sterke traditie zorgt ervoor dat het nog steeds gebeurt. De praktijk kan bestaan uit het gedeeltelijk of volledig verwijderen van de vrouwelijke genitaliën of andere verminkingen. In sommige gevallen wordt de vagina gedeeltelijk dicht genaaid.
De besnijdenis is niet alleen erg pijnlijk maar ook risicovol. Ze kan leiden tot seksuele problemen en bij een infectie zelfs tot de dood.
De redenen om vrouwenbesnijdenis toe te passen, verschillen van gemeenschap tot gemeenschap. Het wordt veelal nog gezien als een religieuze plicht, maar ook als een volwassenheidsritueel of een hygiënische ingreep. In sommige gevallen wil men de seksualiteit van de vrouw onderdrukken om maagdelijkheid of echtelijke trouw te verzekeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.