Ivoriaanse leiders op de vingers getikt

Zowel de Afrikaanse Unie als International Crisis Group maken zich zorgen over de huidige politieke situatie in Ivoorkust. De verkiezingen die plaats zouden vinden in 2005 zijn al zes keer uitgesteld.
In 2005 eindigde het mandaat van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo, maar toch zit hij nog steeds op post. De verkiezingen in Ivoorkust werden al zes keer uitgesteld en daar kwam nog eens bij dat de nationale kiescommissie (CEI) in februari ontbonden werd door president Gbagbo.
De reden voor het ontbinden van de kiescommissie was de beschuldiging van fraude aan het adres van de voorzitter van het CEI, Robert Beugré Mambé. Volgens Gbagbo waren 429.000 kiesgerechtigden in feite buitenlanders en dus niet stemgerechtigd. De oppositie waarvan Mambé lid is, zei toen dat de president de namen geschrapt wou zien omdat ze op de oppositie zouden stemmen.
De dagen nadat de kiescommissie ontbonden werd, waren er zware rellen in de Ivoriaanse steden. Er vielen toen enkele doden na aanvaringen tussen de demonstranten veiligheidstroepen.

Nieuwe pogingen


Op 10 mei beginnen er nieuwe gesprekken tussen eerste minister Guillaume Soro en de voorzitter van de kiescommissie Youssous Bagayoko. Zij hernemen de gesprekken en maatregelen voor de geplande verkiezingen en bespreken de indeling van de kieslijsten, meldt Jeune Afrique.
Of deze gesprekken de weg naar presidentiële verkiezingen vrij maken is natuurlijk de vraag, aangezien de verkiezingen al zes maal zijn uitgesteld in het verleden.

Afrikaanse Unie uit kritiek


Zowel International Crisis Group (ICG) als de Afrikaanse Unie (AU) bekritiseerden deze week de politieke impasse waarin Ivoorkust verkeert. ‘Wij maken ons grote zorgen over Ivoorkust omwille van het gebrek aan vooruitgang in de politieke crisis. De Ivoriaanse partijen moeten alle mogelijke moeite doen om het proces naar verkiezingen af te ronden’, aldus AU.
‘Het is belangrijk dat de verkiezingen er komen en dat ze vrij, transparant en eerlijk verlopen.’ De Afrikaanse Unie wil ook dat de partijen meewerken met de CEI zodat zij de verantwoordelijkheden van een onafhankelijke kiescommissie kunnen vervullen zoals het hoort.

Xenofobe leiders


Ook International Crisis Group bracht een nieuw rapport uit over de huidige situatie in Ivoorkust. Zij maken zich vooral zorgen over het toenemende verbale geweld tussen de verschillende partijleiders dat gebaseerd is op de afkomst van de leiders. ‘Deze soort van scheldwoorden zorgt voor paniek tussen de verschillende gemeenschappen en vormt een krachtige aanzet tot geweld.’
ICG roept de nationale en internationale gemeenschappen op om een plan op te stellen zodat de verkiezingen georganiseerd kunnen worden. ‘Dat plan moet gebruikt worden om het vertrouwen van de bevolking terug te winnen en om een dialoog tussen de locale politici teweeg te brengen’, aldus het rapport van ICG.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.