Ivoriaanse rebellengebieden krijgen geen drinkwater meer

Twee maanden geleden kwam er opens geen water meer uit de kraan van Namizata Timité, een restauranthoudster in Bouaké. Sindsdien moet ze elke ochtend samen met haar dochters water halen bij een bron die een kilometer verderop ligt. Bouaké is het hoofdkwartier van de Forces Nouvelles, de rebellengroep die het noorden en het westen van Ivoorkust controleert.
Ivoorkust is al bijna vier jaar in tweeën gedeeld. Een mislukte couppoging leidde tot een burgeroorlog van opstandelingen die vinden dat de bevolking van het noorden van het land gediscrimineerd wordt. Ze kregen een groot deel van het land in handen en delen daar nog altijd de lakens uit. Intussen kwam er wel een bestand, en een internationale vredesmacht en Franse troepen houden de strijdende partijen uit elkaar.

Timité heeft elke dag water nodig om voor haar klanten te koken. “Ik laat het water uit de bron een tijdje staan zodat de bacteriën en de plantendelen bezinken. Dan filter ik het voor gebruik. Alleen zo kan ik mijn restaurant open houden.”

Dat er geen leidingwater meer naar de meeste rebellengebieden wordt gepompt, is volgens de Ivoriaanse drinkwater- en elektriciteitsmaatschappij CIE-SODECI gewoon een gevolg van het feit dat haar facturen in dat deel van het land niet meer betaald worden sinds het conflict in 2002 uitbrak. “Ze staan nu ongeveer 7 miljoen CFA (11 miljoen euro) in het krijt”, zegt Marcel Zady Kessi van CIE-SODECI. De facturen vertrokken volgens hem nochtans na onderhandelingen met de Forces Nouvelles. “We hebben de inkomsten nodig om onze installaties in die gebieden draaiend te houden.”

Maar dat is de officiële versie. Sommige waarnemers geloven dat de onderbreking van de drinkwaterbevoorrading het werk is van de regering in Abidjan. Die zou de Forces Nouvelles op die manier onder druk willen zetten om te ontwapenen. In 2004 zette de regering de steden in het noorden net voor een militair offensief ook al eens zonder water en stroom.

De drooglegging heeft effect. De bevolking in de rebellengebieden begint te morren. Ze eisen dat de opstandelingen opnieuw gaan praten met de watermaatschappij.

Intussen zorgt de schaarste aan drinkbaar water al voor gezondheidsproblemen. Volgens de VN zijn er de voorbije maanden een tiental gevallen van zware diaree gevolgd door braken vastgesteld in het westen van het land, een gevolg van het drinken van besmet water.

CIE-SODECI maakt deel uit van het Franse conglomeraat Bouygues. Eigenlijk liep de beheersovereenkomst van de maatschappij in december 2005 af, maar de regering van president Laurent Gbagbo treuzelt met de hernieuwing van het contract. Ze zou de water- en elektriciteitsdistributie in handen willen geven van een Zuid-Afrikaanse onderneming. Analisten geloven dat Parijs de rebellie probeert uit te spelen om het contract toch bij Bouygues te houden.

Plaatselijke bestuurder van de steden en grote dorpen in het noorden zijn van plan meer waterputten te laten boren om de afhankelijkheid van aangevoerd drinkwater te verminderen. “We hebben al een studie in opdracht gegeven”, zegt N’Golo Coulibaly, het hoofd van de dorpsraad van Korhogo. “We zullen zo snel mogelijk 215 putten laten boren met de hulp van niet-gouvernementele organisaties en de Islamitische Ontwikkelingsbank.”

Volgens Sidiki Konaté, de woordvoerder van de Forces Nouvelles, krijgen sommige bewoners van het noorden sinds begin deze maand weer water via de leiding. Een machine voor de behandeling van het water zou hersteld zijn op vraag van de regering. Maar er moet nog veel gebeuren om ervoor te zorgen dat alle mensen in het noorden weer genoeg drinkbaar water krijgen. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.