Jaaroverzicht 2007: december

In de Portugese hoofdstad Lissabon kwamen staats- en regeringsleiders van de Europese Unie en Afrika op 8 en 9 december bijeen om een nieuw samenwerkingsakkoord te sluiten. De uitstoot verminderen blijft dan weer een heikel punt voor de deelnemers aan de klimaatconferentie in Bali.
 • Gie Goris De dichtbevolkte vallei van Fergana is verdeeld over Oezbekistan, Tadzjikistan en Kyrgyzstan. Het ongenoegen is groot in het gebied en de presidentsverkiezingen in Oezbekistan maken de situatie nog explosiever. Gie Goris
 • In de Portugese hoofdstad Lissabon kwamen staats- en regeringsleiders van de Europese Unie en Afrika op 8 en 9 december bijeen om een nieuw samenwerkingsakkoord te sluiten. Vooral de groeiende competitie van andere machtsblokken dwong Europa om de bevoorrechte relatie met Afrika veilig te stellen. De Economische partnerschapsakkoorden en de aanwezigheid van Mugabe overschaduwen de top.
 • De deelnemers aan de klimaatconferentie in Bali zijn het eens geraakt over een adaptiefonds voor ontwikkelingslanden en het behoud van bossen. Ondanks het streven van de Europese Unie werd een gezamenlijke reductievermindering niet opgenomen in de Bali Roadmap.

Quote: Grenzen irrelevant


‘Grenzen zijn voor een stuk irrelevant aan het worden. De globale uitdagingen – migratie, pandemieën, terrorisme, klimaatverandering – kennen immers ook geen grenzen. Het zijn uitdagingen waar je als individuele natiestaat geen antwoord op kan formuleren’ (ambassadeur Johan Verbeke in MO*50)

Dossiers


 • Van 3 tot 14 december kwamen 190 landen bijeen in het Indonesische Bali om te onderhandelen over een nieuw klimaatverdrag dat moet aansluiten op het Kyoto-protocol dat in 2012 afloopt. Tegen 2009 moet een allesomvattend klimaatakkoord op papier staan, om alle landen de nodige tijd te geven om het te ratificeren tegen 2012.
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is in alle continenten gekend maar wordt verschillend ingevuld naargelang de regio. Dat blijkt uit een onderzoek van het overheidsagentschap Flanders Investment and Trade in 51 landen. Hebben bedrijven echt meer oog voor mens en milieu of blijft het bij loze beloften?

Wereldblog: Bolivia


Maarten Lambrechts werkt als coöperant bij de Boliviaanse NGO CIPCA, die kleine landbouwers en indianen ondersteunt.  Hij is landbouweconoom en werkt in het kantoor van CIPCA in Santa Cruz de la Sierra, in de laaglanden van Bolivia. 

Nieuws


 • 3 december: Voorlopig  heeft de Venezolaanse president Hugo Chavez zijn nederlaag toegegeven in het referendum zondag over een grondwet die van Venezuela definitief een socialistisch land moest maken. Het “No” haalde het met een nipte meerderheid van 50,7 procent op het “Si” dat de macht van de president gevoelig had versterkt.
 • 5 december: BMW, Daimler en Porsche zijn uitgeroepen tot winnaars van de ‘slechtste lobbyist’-award 2007. De drie autobouwers verzetten zich tegen een voorstel om de CO2-uitstoot van auto’s te verminderen en hinderen daardoor de strijd tegen de klimaatverandering.
 • 8 december: België en bij uitbreiding Europa heeft veel krediet verspeeld bij Afrikaanse landen. Dat bleek tijdens de Europa-Afrikatop in het Portugese Lissabon. De uitschuiver van Leterme kwam Kagame gelukkig pas ter ore, nadat de Rwandese president de Belgen had ontmoet. Karel de Gucht maakt zich zorgen.
 • 12 december: Het parlement moet zo snel mogelijk een wetsvoorstel goedkeuren om aasgierfondsen vleuggellam te maken, zoniet dreigen aasgierfondsen ons land veel geld te kosten en het Belgisch ontwikkelingsbeleid te blokkeren.
 • 19 december: Jacob Zuma werd met 60% van de stemmen verkozen tot de nieuwe voorzitter van de regerende partij in Zuid-Afrika, het ANC. Hierdoor is hij de grootste kanshebber voor de presidentsverkiezingen van 2009.
 • 20 december: De Colombiaanse FARC-guerrilla maakte de vrijlating bekend van drie gijzelaars, waaronder een naaste medewerkster van Ingrid Betancourt en haar driejarige zoontje.
 • 24 december: De Nepalese actoren van het vredesproces beslisten op zondag 23 december om in de grondwet te schrijven dat Nepal een federale republiek zal worden. De Maoïsten komen terug in de regering en het kiessysteem wordt in het voordeel van minderheden aangepast.
 • 27 december: De 54-jarige Benazir Bhutto komt in de Pakistaanse stad Rawalpindi, in de buurt van de hoofdstad Islamabad, om bij een moordaanslag. Bhutto werd doodgeschoten, waarna de schutter zichzelf opblies.

Cultuur


De website Zebra.be geeft meer zichtbaarheid aan talentvolle vluchtelingen binnen de kunstensector. De site is een initiatief van Vluchtelingenwerk Vlaanderen en krijgt de steun van Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3205   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift