Jaaroverzicht 2007: juli

Begin juli beklimmen 150 topmuzikanten het podium om te zingen voor een schonere wereld tijdens de Live Earth-concerten. In Latijns-Amerika breekt er sociale onrust uit.
  • liveearth.org Het initiatief komt onder andere van Al Gore liveearth.org
  • In zeven continenten hebben meer dan 150 topmuzikanten op 7 juli het podium beklommen voor een schonere wereld. Dat moet individuen, bedrijven en overheden ertoe aanzetten actie te ondernemen om het klimaatprobleem op te lossen.
  • De armoede in Zwart-Afrika daalt te langzaam: sinds 2000 is de extreme armoede er met vijf procentpunt gedaald. De daling volstaat niet om de armoede in de regio tegen 2015 te halveren, één van de Millenniumdoelstellingen. Latijns-Amerika is dan weer koploper bij het behalen van de Millenniumdoelstellingen, maar loopt op één belangrijk punt achter: het halveren van de armoede.
  • In het Egmontpaleis in Brussel zijn regeringsdelegaties uit zowat 150 landen samengekomen voor een tweedaags forum over migratie en ontwikkeling. VN secretaris-generaal Ban Ki-moon was speciaal overgekomen: migratie moet een opportuniteit zijn, geen bedreiging.
  • In Latijns-Amerika neemt de sociale onrust toe: in Venezuela zijn er spanningen rond het nationale oliebedrijf Petróleos de Venezuela, vakbonden plannen er acties. In de zuidelijke Mexicaanse stad Oaxaca en Peru blijven de spanningen duren, terwijl ook inwoners van Bolivia de straat op gaan.

Quote: good governance


‘We hebben geprobeerd good governance te stimuleren, bijvoorbeeld via verkiezingen in Congo, waar Kabila zich niet heeft verzet tegen een nieuwe politieke dialoog en waar men de oppositie toch serieus de ruimte wil geven. Het grondstoffenthema kan niet worden onderschat. Ik ben er zeker van dat een grote klant van grondstoffen als China zich ook steeds meer realiseert dat het gebaat is bij een ordentelijke ontginning van grondstoffen’ (minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht maakt de balans op van zijn ministerschap)

Dossier


  • Biobrandstoffen geven Afrika de kans om alternatieve energiebronnen aan te spreken en tegelijk een grote leverancier te worden voor de geïndustrialiseerde landen. Maar ze vormen ook een grote uitdaging, want de infrastructuur is niet aangepast en er dreigt concurrentie met de voedselproductie.
  • De laatste jaren waait er een nieuwe wind in het mondiale ontwikkelingsdebat. Het is niet langer migratie of ontwikkeling, maar migratie én ontwikkeling. Migratie biedt perspectieven voor ontwikkeling in de herkomstlanden, zegt de Wereldbank. En ze denkt dan vooral aan het geld dat migranten terugsturen naar huis.

Wereldblog: Naar Marokko


Koen Stuyck en Gunilla de Graef maakten met hun gezin een ‘omgekeerde rootsreis’ naar Marokko. Met de auto reden ze helemaal van Borgerhout naar de roots van hun buurtgenoten.  Op zoek naar De Heimweekaravaan van Hans Sahar. Met in hun reistas vele mensen om te bezoeken en vele verhalen om te toetsen. En met een gezonde dosis verwondering.

Nieuws


  • 6 juli: Vrouwen in Sierra Leone kunnen binnenkort terugvallen op de wet om zichzelf te beschermen tegen huiselijk geweld. Volgens drie nieuwe wetten, die radicaal breken met de volkstradities, kan een man vervolgd worden wanneer hij zijn vrouw slaat, kunnen vrouwen eigendommen erven en zijn meisjes beschermd tegen een gedwongen huwelijk.
  • 8 juli: De Nationale Democratische Partij (NDP) van de Egyptische president Hosni Mubarak heeft de tussentijdse verkiezingen voor de Shura (de parlementaire Raad) met een overweldigende meerderheid gewonnen dankzij “een goeie electorale planning”. “Fraude”, zeggen de oppositie en mensenrechtenbewegingen.
  • 10 juli: Peru is opnieuw het toneel van stakingen. De Nationale Federatie van Mijnwerkers, Metaalarbeiders en Staalarbeiders riep op tot een nationale staking uit solidariteit met mijnwerkers van de Casapalcamijn. Die gingen in mei in staking tegen de slechte arbeidsomstandigheden. Dat conflict resulteerde al in vijf doden.
  • 11 juli: De 45-jarige Waseem Mahmood, een Pakistaanse mediaconsulent die in Groot-Brittannië woont, heeft acht Pakistaanse popsterren kunnen overtuigen om mee te werken aan het vredeslied “Dit zijn wij niet” (“Yeh Hum Naheen”). Het liedje veroordeelt het terrorisme en zegt dat moslims terreur niet steunen.
  • 16 juli: Sinds Israël de grensposten rond de Gazastrook heeft afgesloten, zakken de Palestijnse bewoners steeds dieper weg in een humanitaire crisis. Ongeveer 80 procent van de fabrieken in Gaza is ondertussen dicht. “Daarmee worden de 1,5 miljoen Palestijnen nog meer afhankelijk van humanitaire hulp”, zegt Michael Bailey van Oxfam.
  • 29 juli: Basisvoedsel kost 21 procent meer dan in 2005 en de prijzen van graan en olie zijn wereldwijd met meer dan dertig procent gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Wereldbank. De oorzaak? De populariteit van biobrandstoffen.

Cultuur


Een nieuwshoofd van CNN dat vol trots beweert dat hij voor alle generaals die tijdens de journaals als experten aan het woord kwamen, vooraf de goedkeuring was gaan vragen in het Pentagon. Het is slechts een van de onthutsende passages uit de documentaire “War Made Easy” waarin de Amerikaan Norman Solomon de manipulatie van de VS-media voor en tijdens de oorlog in Irak blootlegt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.