Jaaroverzicht 2007: november

Pakistan houdt haar bondgenoten in een wurggreep door de noodtoestasnd uit te roepen. In de aanloop naar een maand van belangrijk Europees-Afrikaans overleg over de Economische Partnerschapsakkoorden (EPA’s), stevenen de diplomatieke betrekkingen tussen Europa en Afrika af op een crisis.
  • Tine Danckaers Hoe vrijgevig zijn moslims? Tine Danckaers
  • Met de kritische spot ‘Electrabel plukt u kaal’ en de website Electrabrol klaagt Greenpeace de hoge winsten aan die energiebedrijf Electrabel boekt op de rug van consumenten. Het energiebedrijf zou meer geld moeten investeren in groene energie.
  • Pakistan is een bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme, maar hoe langer de noodtoestand duurt, hoe meer het gezag van Musharraf lijkt af te brokkelen. Voor de VS is Musharraf niet langer onmisbaar.
  • In de aanloop naar een maand van belangrijk Europees-Afrikaans overleg over de Economische Partnerschapsakkoorden (EPA’s), stevenen de diplomatieke betrekkingen tussen Europa en Afrika af op een crisis. Hulporganisaties verwijten EU-Handelscommissaris Peter Mandelson de Afrikaanse landen tegen elkaar op te zetten.
  • De diamantindustrie vraagt meer overheidscontrole, en de ngo’s vragen afspraken die verder gaan dan het bestrijden van bloeddiamant. Diamonds are forever, maar niet voor iedereen.

Quote: Inschattingsfouten


‘Dat ngo’s inschattingsfouten kunnen en mogen maken, lijkt een evidentie. Maar dat geeft geen vrijgeleide, ngo’s mogen er minder maken dan de privé-sector. Elk initiatief ten gunste van het Zuiden is een goed initiatief, en de praktijk durft zich al eens tegen goede bedoelingen te keren, maar dat neemt niet weg dat gezonde kritiek en controles een noodzaak zijn.’ (Luc Verelst van de private stichting Solid International in MO*magazine)

Dossier



    • Humanitaire hulp is vandaag niet langer exclusief westers terrein. Islamitische organisaties als Muslim Aid en Islamic Relief bieden -met miljoenenprojecten- vanuit Londen en Birmingham overzeese hulp. Hun ideologie baseren ze op de ethiek van de Koran, hun fondsenwerving op de methodes van doorwinterde marketeers. Heeft daar iemand problemen mee?
    • Ons ontwikkelingsbeleid staat of valt niet met het halen van de symbolische 0,7 procent. Maar de vorige paarse regering maakte er zelf keer op keer een punt van en dan mag publiek en parlement haar er ook op afrekenen. Ernstig onderzoek van de cijfers levert een onvoldoende op voor het tussentijds rapport. Het buitenlandbeleid dat de oranje-blauwe onderhandelaars overeenkwamen is nog in mist gehuld.

    Wereldblog: Palestina onder de loep


    Ria Cabus ging in april 2007 op observatiemissie in Palestina. Sindsdien volgt zij het Palestinanieuws, zowel de gebeutenissen ter plaatse, als de reacties in de rest van de wereld.

    Nieuws



    • 1 november: Producenten uit de Minst Ontwikkelde Landen kunnen voortaan tolvrij exporteren naar Rusland. Afrikaanse landen hopen dat dit de handel tussen Afrika en Rusland kan opvijzelen.
    • 5 november: In Botswana zijn eind september minstens tien Bosjesmannen gemarteld omdat ze volgens de overheid illegaal aan het jagen waren. Survival International, een beweging die zich inzet voor inheemse volken, maakte dat bekend.
    • 6 november: De grondwetswijziging die de Venezolaanse president Hugo Chávez bijna rond heeft, komt “in de praktijk” neer op “een staatsgreep”. Generaal Raúl Baduel, jarenlang een vertrouweling van de president en tot juli minister van Defensie, riep de Venezolanen maandag op tegen het ontwerp te stemmen.
    • 8 november: Enkele dagen na het uitroepen van de noodtoestand in Pakistan, kondigde nu ook de Georgische president Michail Saakasjvili een noodtoestand van 15 dagen af in zijn land.
    • 14 november: Nu milieudeskundigen de schade van de ramp met de Russische olietanker opmeten, wordt duidelijk wat de ware oorzaken zijn van de grootste ecologische catastrofe sinds Tsjernobyl.
    • 20 november: Het percentage mensen in de wereld dat besmet is met het aidsvirus (HIV) stabiliseert. De aantallen nieuwe besmettingen en mensen die sterven aan aids zijn aan het dalen. De positieve trend is het duidelijkst in Afrika, waar preventie en de behandeling met aidsremmende geneesmiddelen goede resultaten opleveren.
    • 23 november: Federaal procureur Johan Delmulle pleit voor meer capaciteit om terrorismeonderzoeken te voeren en wil speurders beter beschermen tegen potentiële bedreigingen door verdachten. Tevens moet de strijd tegen terrorisme ook op het internet opgevoerd worden.
    • 30 november: Volgens Rwanda-experte Alison Des Forges van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch worden de Gacaca-processen in het land afgehaspeld aan een duizelingwekkend tempo. “Een diplomaat omschreef het als volgt: de trein gaat de berg af, maar er zit niemand in de bestuurdersstoel”.

    Cultuur


    Twee Argentijnse filmfanaten beginnen eind dit jaar aan een rondreis van bijna een jaar door de cinematografische woestijn. Ze hebben een projector, een groot scherm en een collectie goede DVD’s bij zich en willen daarmee plattelandsbewoners vaak voor het eerst in hun leven in aanraking brengen met de magie van de film. “Er wordt al overal naar ons uitgekeken”, zegt cineast en initiatiefnemer Alex Sly.

    Maak MO* mee mogelijk.

    Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

    Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

    Met de steun van

     2798  

    Onze leden

    11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
    MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
     UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

    © Wereldmediahuis vzw — 2024.

    De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.