Jaaroverzicht 2008: De Belgische actualiteit

De Belgische ministers bezochten Centraal-Afrika, de Palestijnse gebieden en de buurlanden van Darfoer en woonden de NAVO-top bij in Boekarest. In eigen land blokte de Senaat aasgierfondsen af en sloot Leterme het jaar af met het ontslag van zijn regering.

10 januari: Helft burgemeesters tegen kernwapens


Meer dan de helft van alle 589 Belgische burgemeesters zijn lid van het internationale netwerk van de Burgemeesters voor de Vrede dat een wereldwijd verbod op kernwapens vraagt voor het jaar 2020. In Vlaanderen zijn dit er twee op de drie.

15 januari: 0,43% ontwikkelingshulp in 2007


België gaf in 2007 maar 0,43 procent van zijn Bruto Binnenlands Product uit aan Ontwikkelingssamenwerking, terwijl dat eigenlijk 0,55 procent had moeten zijn om in 2010 zoals beloofd 0,7 procent te halen.

18 - 22 januari: Michel bezoekt Centraal-Afrika


De Belgische minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel (MR), bezoekt de Democratische Republiek Congo, Oeganda en Rwanda. Volgens Michel blijft Centraal-Afrika prioritair voor België. Tijdens de rondreis blijkt VRT-journalist Peter Verlinden niet langer welkom te zijn in Rwanda.

1 februari: Aasgierfondsen afgeblokt


De Belgische Senaat heeft donderdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd dat de inbeslagname van geld bestemd voor ontwikkelingssamenwerking en leningen van staat tot staat in het kader van ontwikkelingssamenwerking onmogelijk maakt.

22 februari: Belgische missies onder vuur


De Belgische ministerraad heeft de deelname van een Belgische contingent aan de Europese troepenmacht in Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek goedgekeurd. Eerder al besliste de regering F-16-gevechtsvliegtuigen naar Afghanistan te sturen. Beide missies liggen onder vuur.

25 - 29 februari: De Gucht in buurlanden Darfoer


Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open Vld) heeft eind februari 2008 de buurlanden van Darfoer bezocht in het kader van Eufor, de vredesmissie van de Europese Unie. De Gucht ontmoette maandag de 65-jarige Libische president Kadafi, dinsdag en woensdag bezocht hij Tsjaad en donderdag trok De Gucht naar de Centraal-Afrikaanse Republiek.

3 - 4 maart: Charles Michel in Palestijnse Gebieden


Israël is tijdelijk gestopt met zijn dodelijke militaire missie in Gaza, maar dat geeft nog geen hoop op vrede in het Midden-Oosten. Intussen wil de Belgische Ontwikkelingssamenwerking bijdragen tot een menswaardig leven voor de Palestijnen. Of dat kan lukken, is onzeker.

14 maart: Anderhalf miljoen Belgen zijn arm


Bijna 15 procent van de belgische bevolking was in 2006 arm. Hun aantal lijkt constant te blijven, maar het profiel van de armoede verschuift: jongeren en gezinnen lopen minder risico, ouderen des te meer. Leterme toonde zich opgetogen over het verloop van de Navo-top.

21 maart: Weinig animo rond regeerakkoord


Het regeerakkoord van de regering Leterme I rond migratie is vaag en geeft geen enkele waarborg dat de problemen van de mensen zonder papieren zullen opgelost zijn, vindt Recht op Migratie. Het Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vindt te weinig terug over koopkrachtverhogende maatregelen.

2 - 4 april: NAVO-top


Van 2 tot 4 april vond in Boekarest de 22ste Navo-top plaats. Voor Yves Leterme was het de eerste grote internationale top als eerste minister.

14 mei - Michel wil snoeien in partnerlanden


Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel wil het huidige aantal van 18 partnerlanden voor Belgische hulp verminderen. De minister wilde niet kwijt hoeveel landen hij wil overhouden. Michel bepleitte ook de specialisatie van de Belgische hulp tot minder sectoren en stelde een bonus in het vooruitzicht voor ngo’s die meestappen in het streven naar meer coherentie.

15 juli: Leterme biedt ontslag aan


Belgische eerste minister Yves Leterme heeft zijn ontslag aangeboden bij de Koning. Hij slaagde er niet in om tegen 15 juli een communautair akkoord over een staatshervorming in de wacht te slepen.

18 juli: Belgen rijden alsmaar meer met de auto


De Belg reed in 2007 maar liefst 97,54 miljard kilometer met de auto, waarvan 75,68 miljard door personenwagens en 9,08 miljard door vrachtwagens. In 2006 werd er 96,42 miljard kilometer gereden.

22 augustus: De Gucht praat in Peking over Congo


De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft in China overlegd met vertegenwoordigers van verschillende Chinese denktanks over de rol van China in Afrika. De Gucht is in Peking in het kader van de Olympische Spelen.

29 augustus: Belgische grootbanken speculeren op voedsel


Leidt financiële speculatie tegenwoordig tot doden? Dat is waarschijnlijk. De toenemende interesse van de financiële wereld in de grondstoffenprijzen draagt bij tot de stijging van de energie- en voedselprijzen. Ook Belgische grootbanken spelen dat spel mee.

4 september: Belg ondervoorzitter IPCC


Professor Jean-Pascal Van Ypersele (UCL) is verkozen tot ondervoorzitter van het Intergouvernementele Panel voor klimaatverandering (IPCC).

2 oktober: Ontwikkelingssamenwerking volgt Belgisch leger


Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel was de voorbije dagen in Afghanistan, samen met zijn collega van Defensie Pieter De Crem. Waar onze militairen ingezet worden, moeten we ook met ontwikkelingssamenwerking komen, zegt Michel.

17 oktober: Belgische hulp gaat naar 0,6 procent


Het bedrag van de Belgische ontwikkelingshulp zal in 2009 0,6 procent van het bruto binnenlands product bedragen, 22 procent meer dan in 2008.

29 oktober: Total gaat vrijuit


Het Hof van Cassatie in Brussel heeft beslist geen verder onderzoek te verrichten naar een klacht die vier Birmese vluchtelingen tegen oliegigant Total neerlegden. Volgens de Birmese vluchtelingen werkt Total samen met de militaire junta in Birma en is het bedrijf medeplichtig aan mensenrechtenschendingen.

1 november: België onthoudt zich bij stemming rond wapens met verarmd uranium


België heeft zich opnieuw onthouden bij een stemming van een VN-resolutie die de bezorgdheid over de gezondheidseffecten van het gebruik van uranium in conventionele wapens aankaart.

25 november: VN-kritiek op Belgisch vreemdelingenbeleid


Het Committee Against Torture (CAT) van de Verenigde Naties heeft België op de vingers getikt voor het vreemdelingenbeleid, de situatie in de Belgische gevangenissen en de behandeling van minderjarigen.

16 december: Kandahar Air Field onder vuur, Belgen betrokken


Bij een raketaanval op Kandahar Air Field landde een projectiel in het Belgische deel van het kamp. België wordt meer en meer betrokken bij de oorlog in Afghanistan.

19 december: ‘Fortisgate’ wordt Leterme I fataal


Op 19 december dient premier Yves Leterme het ontslag van zijn regering in bij de koning, die het ontslag aanvaardt. Het ontslag van de regering Leterme I is een gevolg van vermeende inbreuken op de scheiding der machten. Het kabinet van eerste minister Leterme zou druk uitgeoefend hebben op een beslissing van het hof van beroep in de zaak-Fortis, de beslissing draaide uit in het nadeel van de regering.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.