Jaaroverzicht september 2008: Her en der politieke onrust

In Bolivia voert Morales strijd tegen verschillende opstandige regio’s, in Thailand moet premier Sundaravej de noodtoestand afkondigen en de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki stapt op.

Nieuwsterugblik


2 september: Noodtoestand in Bangkok


Thailands premier Samak Sundaravej (PPP) heeft de noodtoestand afgekondigd nadat rellen tussen actievoerders kort na middernacht het leven hebben gekost aan één persoon. Tientallen demonstranten raakten gewond.

4 september: Belg ondervoorzitter IPCC


Professor Jean-Pascal Van Ypersele (UCL) is verkozen tot ondervoorzitter van het Intergouvernementele Panel voor klimaatverandering (IPCC), hij zal de voorzitter van het IPCC, Rajendra Pachauri, bijstaan bij de activiteiten van het gezaghebbend VN-panel van klimaatexperts die door de VN zijn samengebracht.

5 september: Weinig vooruitgang in Accra


In de actieagenda om ontwikkelingshulp efficiënter te maken, staan geen concrete, tijdsgebonden doelstellingen, vooral door het verzet van de Verenigde Staten. De top in de Ghanese hoofdstad Accra moest de staat opmaken van de engagementen uit de Verklaring van Parijs uit 2005, een internationale consensus over hoe ontwikkelingshulp efficiënter kan worden gemaakt.

7 september: Ike treft Cuba en Haïti


De orkaan Ike slaat hard toe in Cuba en Haïti. Na de doortocht van een half alfabet van stormen – Fay, Gustav, Hanna en Ike- schat men dat zo’n 800.000 mensen in Haïti getroffen zijn door de natuurkrachten. Gustav en Iki richten voor zo’n 3,5 miljard euro schade aan op Cuba.

8 september: Chaos in Bolivia


Het Boliviaanse leger heeft zich teruggetrokken uit Santa Cruz, de rijkste stad van het land. In Tarija, een ander departement waar het verzet tegen de federale overheid sterk staat, sneden actievoerders de aardgasleveringen aan het naburige Brazilië af. President Evo Morales heeft de Amerikaanse ambassadeur persona non grata verklaard.

19 september: Dodelijk eindoffensief in Sri Lanka


De voorbije dagen vielen tientallen doden bij een groot offensief van het Sri Lankaanse leger tegen de Tamil-opstandelingen. De rebellengroepering vecht voor de onafhankelijkheid van het Tamil-gebied, in het noorden en oosten van Sri Lanka.

20 september: Mbeki treedt af


Kgalema Motlanthe is tot interim-president van Zuid-Afrika benoemd. Thabo Mbeki trad af op vraag van zijn partij. Tien ministers stappen op samen met president Thabo Mbeki. De ontslagen zijn een harde dobber voor het ANC, dat diep verdeeld is tussen aanhangers van president Thabo Mbeki en partijvoorzitter Jacob Zuma.

Cultuur: Nigeriaanse censuur maat voor niets


“Cocaïne verkoop ik niet”, antwoordt de videoverkoper op de Rimimarkt van Kano als ik hem vraag naar een muziekvideo van Adam Zango. Hij heeft het niet over het witte poeder, maar wel over een nieuw illegaal product: Hausafilms die niet voorbij de censuurraad van de staat Kano geraakten.  

Wereldblog: Europees Sociaal Forum 2008


Ongeveer 10.000 mensen trokken naar de vijfde editie van het Europees Sociaal Forum in Malmö bracht heel wat mensen op de been. Naast verschillende grote mobilisatiemomenten, zijn er uit de verschillende seminaries ook erg diverse oproepen gekomen voor gemeenschappelijke acties. Het seminarie van het Actieplatform gezondheid en solidariteit bijvoorbeeld eindigde met een sterke eensgezindheid rond de noodzaak van een Europees netwerk rond commercialisering binnen de gezondheidssector, schrijft Famke Vekeman.

Uitsmijter: Schone graffiti in Europese wijk


De milieuorganisatie Greenpeace voert in de Europese wijk actie met een opmerkelijke nieuwe techniek: schone graffiti. Boodschappen worden aangebracht op muren en trottoirs zonder verf of spuitbussen, maar simpelweg met stoom.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.