Jahjah vrijgesproken

AEL-leiders Ahmed Azzuz en Dyab Abou Jahjah zijn vandaag (maandag) vrijgesproken voor een rechter van het Antwerspe Hof van beroep. De twee waren eind 2007 strafrechtelijk veroordeeld tot 1 jaar effectieve celstraf en een schadevergoeding van meer dan 5.000 euro.
Na de moord op Mohamed Achrak, een islamleerkracht, braken in november 2002 rellen uit in Borgerhout. Volgens de rechter in eerste aanleg was het bewezen dat Jahjah en Azzuz toen aangezet hebben tot rellen en weerspannigheid tegen de politie.
De kroongetuige waarop de rechter zich beroepte voor zijn interpretatie van Abou Jahjahs optreden (een politieagent die Abou Jahjah in het Arabisch zou hebben horen oproepen tot verzet), was niet aan een kruisverhoor onderworpen of geconfronteerd met andere getuigen.
Op het argument van de verdediging dat de jongeren geen Arabisch verstaan, alleen Nederlands of Berbers, antwoordde de rechtbank in eerste aanleg niet. De vraag van de verdediging dat commissaris Luc Lamine zou worden ondervraagd over zijn verklaring ten ontlaste van Abou Jahjah, in het weekblad Humo, werd toen ook afgewezen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2831   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift