"Jaloezie drijfveer voor boycot Olympische spelen"

Mensenrechtenactivisten beschuldigen China ervan het geweld in de regio Darfour aan te zwengelen en roepen daarom op de Olympische Spelen van 2008 in Peking te boycotten. Chinese bloggers vinden de boycot onzin: “Het is de snelle economische groei van ons land. China maakt hen bang.”
Ondermeer de Franse presidentskandidaat François Bayrou riep de Fransen op zich terug te trekken uit de Olympische Spelen indien China zijn grote invloed in Darfour niet zou aanwenden om een einde te brengen aan de crisis. Wang Chong, een politiek commentator, schrijft op zijn weblog dat Bayrou een verborgen agenda had toen hij opriep de spelen te boycotten. De Fransman zou er enkel op uitgeweest zijn om stemmen te winnen.
Ook vanuit de Verenigde Staten kreeg China lik op stuk voor zijn rol in Darfour. Honderd leden van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden tekenden een brief aan de Chinese president Hu Jintao waarin ze hem opriepen meteen actie te ondernemen in Darfour. “Aangezien China de grootste investeerder is in Soedan, heeft China daar invloed.”
“De westerse oliebedrijven trokken zich terug, terwijl Chinese bedrijven van de gelegenheid gebruik maakten om in Sudan aan de slag te gaan en olie te importeren. Sommige Amerikanen voelen zich beledigd en zoeken nu een manier om hun woede te luchten”, schrijft blogger Yingzi in een artikel “Darfour legt egoïstische Amerikaanse hegemonie bloot”.
ShiShao gelooft dan weer dat de VS politieke spelletjes speelt. “China’s invloed in Afrika is sterk toegenomen. Voorheen waren de VS en Europa, onder leiding van Frankrijk, de leidende machten in Afrika. Nu wordt hun invloed afgeremd door China. Ze zien China in een ‘nieuw licht’ ”.
In een anonieme reactie op een van deze berichten schrijft iemand dat de auteurs “gebrainwasht” zijn door de communistische partij in China, omdat de crisis in Darfour al aan duizenden mensen het leven gekost heeft en vele mensen op de vlucht heeft doen slaan. “China geeft de Sudanese regering wapens in ruil voor olie. Dat heeft het probleem nog verergerd.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.