Jamaica stemt tegen afschaffing doodstraf

Met ruime marge heeft het parlement van Jamaica een wetsvoorstel voor afschaffing van de doodstraf verworpen. De druk van anglicaanse bisschoppen en de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu mocht niet baten.
Maar liefst 34 parlementariërs stemden tegen, 15 voor, met 10 leden afwezig.
Sinds de onafhankelijkheid in 1962 zijn er 142 Jamaicanen geëxecuteerd. De laatste executie is van twintig jaar geleden. Er zitten 40 ter dood veroordeelden in de gevangenis.
Arbitrair
Het hoge aantal moorden in Jamaica – dit jaar al meer dan 1300 – maakt de afschaffing moeilijk, erkende aartsbisschop Tutu in een verklaring van Amnesty, maar studies laten volgens hem zien dat de doodstraf in sommige landen gebruikt wordt als een repressiemiddel tegen minderheden of de armen. “Het wordt arbitrair toegepast. Het is onherroepelijk, en het is onvermijdelijk dat er onschuldige mensen worden geëxecuteerd. Het is een schending van fundamentele mensenrechten, die zelfs gelden voor de meest beruchte moordenaars.”
Ook Caraïbische anglicaanse bisschoppen namen stelling tegen de doodstraf en riepen op om de wortels van de misdaad aan te pakken. “De doodstraf blijkt niet een afschrikmiddel te zijn”, verklaarden zij. Zij kregen bijval van een oecumenisch platform van kerken uit verschillende denominaties.
Niet alle gelovigen zijn het met hen eens. Dominee Terrence Brown van de Spanish Town Ministers Fraternal zou graag zelfs het touw om de nek van criminelen knopen, zei hij, en de uitgesproken dominee Al Miller uit Kingston blijft erop hameren dat de doodstraf wel afschrikt: “Wie zegt van niet, is dom.”.
Geschreeuw
De directeur van Jamaicans for Justice, Carolyn Gomes, was “erg teleurgesteld”. “De uitslag hadden we wel verwacht, maar niet zo’n ruime meerderheid. En wat ook afschuwelijk was, was het slechte gedrag en het geschreeuw van sommige parlementsleden. We hebben het wel over mensenlevens.”
Gomes denkt niet dat de executies worden hervat voordat het hoogste hof, de in Londen gevestigde Privy Council, zich daarover uitspreekt. Premier Bruce Golding, voorstander van de doodstraf, verklaarde dat hij ook de grondwettelijke bepaling wil verwijderen dat de doodstraf wordt omgezet in levenslang als hij binnen vijf jaar niet is voltrokken. “Het is een gepaste straf voor iemand die een moord pleegt.”
Oppositieleidster Portia Simpson Miller is tegenstander van de doodstraf. Ze wil nu proberen de methode van dood door ophanging af te schaffen.
Het dagblad de Jamaica Observer kwam woensdag met een eigen opmerkelijk voorstel: vervang de doodstraf door levenslang zonder voorwaardelijke vrijlating, en zet de veroordeelden aan het werk aan de infrastructuur

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.