Jamaica stuurt Haïtiaanse vluchtelingen terug

Jamaica heeft een zestigtal Haïtiaanse bootvluchtelingen naar hun land teruggestuurd. Kort na de verwoestende aardbeving van 12 januari klonk het nog dat Jamaica geen enkele Haïtiaan zou terugsturen, maar nu zegt de regering dat ze geen geld heeft om de Haïtianen te onderhouden.
Na de aardbeving verklaarde Jamaica, een van Haïti’s dichtste buren, dat het zich opmaakte voor een grote stroom vluchtelingen. Jamaicaanse functionarissen kondigden aan dat geen enkele vluchteling zou worden teruggestuurd.
Dat werd nog eens expliciet onderschreven door minister van Informatie Daryl Vaz. Ondanks de budgettaire beperkingen van het land zou Jamaica alle Haïtiaanse vluchtelingen helpen, zei hij. De vluchtelingen zouden een medisch onderzoek, een tijdelijk onderkomen en verzorging krijgen tot ze terug konden naar hun land, zei hij.

Eerste bootvluchtelingen


Maar op 23 maart, enkele uren nadat de eerste boten met 62 vluchtelingen de Jamaicaanse kust bereikten, zei Vaz op een persconferentie in Kingston dat de Haïtianen meteen zouden worden gerepatrieerd als gevolg van financiële beperkingen.
Die repatriëring vond maandag (29 maart) plaats, een week na hun aankomst. Samen met vijf andere Haïtianen, die het land illegaal waren binnengekomen, werden ze met een schip van de Jamaicaanse kustwacht naar Haïti gebracht.
Vaz wees erop dat het Jamaica 100.000 dollar per week kostte om de Haïtianen op te vangen en terug naar huis te brengen. “We beseffen voor welke problemen de mensen in Haïti staan maar we moeten onze verantwoordelijkheid ten opzichte van de Jamaicaanse bevolking opnemen. In de huidige situatie is het moeilijk voor ons om geld te blijven uitgeven dat we nodig hebben voor zeer essentiële diensten.”

Zeven dagen op zee


Jamaica ligt 160 kilometer ten westen van Haïti. “We hebben zeven dagen op zee gezeten”, zei een van de Haïtianen die op 23 maart aankwamen.
De Haïti Jamaica Association noemt de regeringsbeslissing hard en ongevoelig. “Ik was er kapot van toen ik hoorde dat ze werden teruggestuurd naar de puinhoop en de wanhopige situatie waaruit ze net wilden vluchten”, zegt voorzitter Myrtha Delsume. “Ik begrijp dat er economische beperkingen waren maar het is verschrikkelijk dat we mensen hebben afgewezen die op onze stoep in elkaar zijn gezakt – letterlijk.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.