Jamaica wel, VS geen warm welkom voor Haïtiaanse vluchtelingen

Jamaica heeft al bijna 500 Haïtianen opgevangen sinds het begin van de politieke crisis in februari. Het Caribische eiland maakt geen probleem van de opvang. De warme ontvangst staat in schril contrast met de houding van grote broer Amerika, dat sinds april al vier keer zoveel vluchtelingen terugstuurde. Washington laat de Haïtianen geen voet aan wal zetten en schendt daarmee volgens sommigen de internationale verplichtingen.

Wekelijks stranden tientallen gammele en overvolle bootjes uit Haïti op de oostkust van Jamaica. Meestal is het gehucht Portland het landingspunt. Vissers snellen er toe om de Haïtianen uit het water te trekken na de 160 kilometer lange overtocht. Ze krijgen een warm welkom en soms een maaltijd voor ze worden overgedragen aan de autoriteiten.

Amerikaanse kustbewoners daarentegen, krijgen zelden of nooit een glimp te zien van de honderden mensen die het geweld en de chaos op Haïti ontvluchten richting VS. Hun bootjes worden steevast onderschept door de kustwacht en de kapitein krijgt dan het bevel rechtsomkeert te maken. President George W. Bush vaardigde op 25 april daartoe persoonlijk een richtlijn uit. We zullen elke vluchteling die onze kust bereikt terugsturen, en die boodschap moet duidelijk zijn voor het Haïtiaanse volk. Het Amerikaans Comité voor de Vluchtelingen USCR noemt het de de eerste keer in meer dan 50 jaar dat een Amerikaanse regering openlijk weigert om vluchtelingen te beschermen. Dit jaar stuurde Washington al 1.948 Haïtiaanse vluchtelingen terug naar hun land.

Zo’n 30.000 Haitianen kwamen in de jaren 80 en 90 aan per vliegtuig in de VS. Die zogenaamde vliegtuigvluchtelingen doorlopen momenteel in de VS de asielprocedure, velen in gesloten opvangcentra. De vluchtelingenorganisatie Church World Service vraagt dat de overheid hen tijdelijke papieren geeft, zodat ze voor ten minste anderhalf jaar kunnen werken en geld verdienen tot de situatie in hun land stabiel genoeg is om terug te keren.

De Jamaicaanse regering zegt dat ze geen andere keuze heeft dan de vluchtelingen op te vangen omdat ze daartoe verplicht is door het internationale vluchtelingenverdrag van 1951. Premier Percival Patterson en de Jamaicaanse Buitenlandminister Delano Franklyn noemen het een morele plicht om de broeders en zusters uit Haïti op te vangen. Beide landen zijn lid van de Caribische Gemeenschap (Caricom).

De bestaande tentenkampen in Jamaica zijn nu vol, maar de regering werkt aan bijkomende en meer permanente opvang. De onderneming betekent een aderlating voor het eiland, maar de vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft onlangs een half miljard dollar toegezegd aan Kingston voor de opvang. We hebben nooit een overschot aan middelen gehad, maar we hebben geen intentie om Haïtianen die hun weg vinden naar de kusten van Jamaica terug te sturen, zegt Franklyn.

De afgezette president Jean-Bertrand Aristide verblijft nog steeds op Haïti. Nog steeds wordt er gezegd dat hij permanent asiel zou krijgen in Zuid-Afrika. Maar Pretoria heeft dat nog niet bevestigd en Aristide zelf heeft het nog steeds over zijn terugkeer naar Haïti.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.