Jamaicaanse politiek op de ragga-rooster

Het is verkiezingstijd en dat zullen de Jamaicanen geweten hebben. De kandidaten van de rivaliserende PNP en JLP hebben de slag om de kiezer ingezet met extravagante autostoeten en buitensporige beloftes. Oude wijn in nieuwe zakken, vindt dub-dichter en reggaester Mutabaruka. In zijn eigen rapstijl levert hij commentaar op het Jamaicaanse politieke circus. De titel van zijn nummer liegt er niet om: ‘Dem Lie’, uitgebracht in maart, is uitgegroeid tot één van de populairste nummers op het Caribische eiland.




Premier P.J. Patterson heeft nog geen verkiezingen uitgeschreven. Volgens de grondwet moet dat dit jaar nog gebeuren. De leden van de regerende Nationale Volkspartij (PNP) en de grootste oppositiepartij Labour (JLP) laten er geen gras over groeien en ronselen al volop stemmen.

De verkiezingscampagne swingt dit jaar op een subversief deuntje. ‘Dem lie’ - een nummer dat zijn beat leent van de hit ‘Because I Got High’ van de Amerikaanse rapper Afroman - slaat de behaagzieke politici om de oren met scherpe observaties. De 49-jarige Dubzanger Muta hamert op de thema’s waar Jamaica het afgelopen jaar de internationale pers mee haalde: de golf van onveiligheid die sinds begin vorig jaar meer dan 400 levens heeft gekost, de zogenaamde Dons of maffiabazen die boven de wet staan en de toenemende drugstrafiek.

De grootste sneer is echter voor het Jamaicaanse electoraat bestemd. Dat blijft geloven in de mooie praatjes van de politici ondanks het feit dat het land in economisch opzicht achter uit boert sinds de onafhankelijkheid in 1962. The same old thing, promise to fix road when election time come. Is a case of history repeating itself and the people not learning, zegt Mutabaruka.

De mainstream radio’s op Jamaica weigeren Dem Lie - een coproductie van Mutabaruka en muzikant-producer Glen Browne - te draaien. Maar de springlevende alternatieve stations zoals Irie FM draaien het nummer grijs en hebben het tot één van de populairste deuntjes gemaakt op Jamaica. Ook in New York City doet Dem Lies het erg goed op de Caribische zenders. Het nummer staat in de New York Reggae Top 20 lijst. Thuis haalt de schijf 4.000 verkochte kopieën, een sterke prestatie voor een independent release.

Het nummer is een waardige opvolger van ‘People’s Court’, een nummer waarmee Mutabaruka in 1992 scoorde. Het nummer, dat diverse Jamaicaanse politici in verband bracht met een hele reeks criminele activiteiten, werd uit de ether gehaald door de overheid. Muta is er nog steeds dankbaar om: het werd zijn best verkopende nummer tot op heden.

Mutabaruka lanceerde zichzelf met een opvallend optreden op het Reggae Sunsplash festival in 1981. Zijn passionele uitvoering van nummers als Witeman Country en Everytime I Ear De Soun’ werd een revelatie. Zijn debuutalbum Check It kwam twee jaar later uit. De Jamaicaanse folkloriste Louise Miss Lou Bennett is Muta’s sterkste invloed. Onlangs stapte hij op bij het Amerikaanse Shanachie Records, dat zeven van zijn negen CD’s verdeelt in de VS en Europa. Hij heeft nu zijn stek gevonden bij Heartbeat Records. Dat Amerikaanse label brengt deze maand nog zijn nieuwe album Life Squared uit.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.