Japan en VS praten over Okinawa-basis

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is begonnen aan een rondreis in de regio van de Stille Oceaan. Ze wil er onder meer de banden met Australië aanhalen, de relaties met Nieuw-Zeeland verbeteren en de onderhandelingen met Japan over de Okinawa-basis uit het slop te halen.
Clinton gaat niet langs in China en Japan, zoals president Barack Obama in november deed, maar beide landen zullen een belangrijke rol spelen tijdens haar reis in de regio. De groeiende macht van China, de spanningen tussen de VS en Japan en de Chinese reactie op de verkoop van antiraketbatterijen aan Taiwan wegen zwaar op haar bezoek.

Japan


Clinton beet de spits af in Honolulu, waar ze sprak met haar Japanse collega Katsuya Okada over de spanningen tussen beide landen over de troepen op de Amerikaanse basis Futenma in Okinawa. De pasverkozen Japanse premier Yukio Hatoyama had tijdens zijn campagne gepleit voor een evaluatie van de betrekkingen met de VS, en met name van de vijftigduizend troepen in Okinawa. “Hatoyama wil laten zien dat hij de belangen van Japan verdedigt en een meer “gelijke” relatie nastreeft met de VS, maar hij zal geen stemmen winnen door de relaties met de VS te ondermijnen. Het is een fijne lijn”, zegt Ralph Cossa van het Centrum voor Strategische en Internationale Studies.
In de aanloop van de ontmoeting benadrukte Clinton de goede samenwerking met Japan en het belang van de alliantie tussen beide landen. “We hebben al goed samen kunnen werken met de nieuwe Japanse leiders”, zei Clinton maandag aan de pers. “We zijn blij met hun leidersrol in Afghanistan.”

Rondreis


Clinton zet haar reis voort naar Papoea-Nieuw-Guinea om er aandacht te vragen voor milieubescherming en vrouwenrechten. Daarna reist ze door naar Nieuw-Zeeland en Australië, waar ze het naar alle waarschijnlijkheid zal hebben over de oorlog in Afghanistan, handel, de groeiende invloed van China in de regio en de nucleaire ambities van Iran.
Vrijdag ontmoet ze in Nieuw-Zeeland eerste minister John Key. Diens centrumrechtse regering, die sinds 2008 aan de macht is,  staat vriendelijker ten opzichte van de VS dan de Labourpartij, die negen jaar lang aan de macht was en het niet altijd even goed kon vinden met Washington. 
Zondag heeft ze samen met de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates afspraak in Australië, waar de focus op de oorlog in Afghanistan zal liggen. De VS hopen op meer Australische troepen voor de “surge”, de troepenversterking.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.