Japan hervat hulp aan Myanmar ondanks tsunami

Japan heeft aangekondigd de officiële ontwikkelingshulp aan Myanmar te hervatten. Dat plan is echter problematisch voor een land dat zelf nog aan het herstellen is van de (financiële) gevolgen van de aardbeving en tsunami van vorig jaar.

Japan is van plan nieuwe leningen toe te zeggen aan Myanmar (Birma) als president Thein Sein later deze maand Tokio bezoekt voor de Japan-Mekongtop.

Ook staat kwijtschelding of verlichting van de Myanmarese schuld van 5,8 miljard dollar op de agenda. Minister van Buitenlandse Zaken Koichiro Gemba zei deze week in een reactie op de recente verkiezingsuitslagen in Myanmar, dat Japan de plicht heeft het democratische proces en de hervormingen in het land te steunen.

Hij prees de verkiezingsoverwinning van oppositieleider Aung San Suu Kyi van de Nationale Liga voor Democratie.

Diplomatie

Voorstanders van het hervatten van de ontwikkelingshulp aan Myanmar stellen dat die belangrijk is voor de diplomatieke betrekkingen.

In een redactioneel stuk in het decembernummer van Nikkei, het belangrijkste financiële dagblad in Japan, werd kritiek verwoord op het slinkende hulpbudget van Japan. Het land was in de jaren negentig de belangrijkste donor ter wereld maar is inmiddels naar de zesde plaats gezakt. De officiële ontwikkelingshulp (ODA) heeft het land internationaal respect en economische groei gebracht, schrijft de krant.

Hervatting van de hulp aan Myanmar zou volgens de krant bovendien de democratisering van het land ten goede komen en Japanse bedrijven helpen een voet aan de grond te krijgen op de Myanmarese markt.

Vergrijzing

Tegenstanders wijzen echter op de economische problemen waar Japan zelf mee kampt. In de afgelopen tien jaar bleef de groei steken op ongeveer 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Ook hangt het land nog een uitgave van naar schatting 169 miljard euro boven het hoofd voor wederopbouw van delen van de noordoostelijke kustregio die vorig jaar door een tsunami werden verwoest.  

Japan heeft in de afgelopen veertien jaar steeds meer bezuinigd op het budget voor ontwikkelingshulp. Het land had geld nodig voor de groeiende overheidsuitgaven als gevolg van vergrijzing, om het begrotingstekort terug te dringen en vanwege de hoge waarde van de yen, die Japanse bedrijven aanmoedigt in het buitenland te gaan produceren.  

“Extra hulp aan Myanmar is een verlengstuk van de Japanse diplomatie en nauw verbonden met het westerse beleid om het democratische proces in het land te steunen door te investeren in ontwikkeling”, zegt Myanmar-expert Kei Nemoto, hoogleraar aan de Sophia Universiteit in Tokio. “De Japanse hulp zal echter voorzichtig gegeven worden, gezien de binnenlandse situatie.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.