Japanners halen paling van het menu

Paling, een traditioneel gerecht tijdens de broeierige Japanse zomers, wordt deze zomer zeldzaam op de Japanse menukaarten. Dat is het gevolg van besluiten van de Europese Unie om de export drastisch te verlagen. Japan vangt zelf maar 20 procent van de paling voor binnenlandse consumptie.
Omdat Europa is bang is dat de paling uitsterft, tekende het eerder deze maand een ‘reddingsplan’ voor de paling uit. Volgens sommige schattingen is het palingbestand tegenwoordig nog maar 1 procent van dat in de jaren zeventig. De internationale CITES-conferentie in Den Haag steunde gisteren een voorstel van de Europese Unie om de internationale handeling in paling in 2009 aan een vergunningenstelsel te koppelen.
Europa exporteert vooral jonge paling die gevangen wordt voor de kust van Spanje en Frankrijk. Die export was goed voor 50 tot 70 procent van de Japanse consumptie, die nu op ongeveer 100.000 ton per jaar ligt. De vangst van jonge paling in Japanse wateren daalde de afgelopen decennia tot twintig á dertig ton, wat nog maar een tiende is van wat in de jaren zeventig werd gevangen. De daling is vooral een gevolg van kustdestructie.
Yoko Tomiyama, woordvoerster van de Japanse Consumenten Associatie, wijst erop dat de palingcrisis een nieuwe aanslag is op de Japanse keuken. Die maakt veel gebruik van vis. “Het gebrek aan paling deze zomer drukt ons met de neus op de feiten: we kunnen deze crisis niet langer negeren.” De organisatie van Tomiyama legt veel nadruk op milieu, voedselveiligheid en promotie van lokale producten.
Volgens Tomiyama laat de crisis ook iets anders zien: “De Japanse consument dacht lange tijd dat met geld alles te koop was.” Nu gekoesterde gerechten van de menukaart gehaald worden, “dringt het besef door dat er een balans gevonden moet worden tussen koopkracht en respect voor de natuur.”
Japan ligt ook in de clinch met landen die tegen de walvisjacht zijn. Het land is boos dat een voorstel om het verbod op walvisjacht af te schaffen, vorige week tijdens de internationale CITES-conferentie in Den Haag werd verworpen.
“De tegenstanders denken volstrekt onlogisch, omdat ze natuurbescherming boven alles plaatsen”, zei Hideaki Okada, een functionaris van het Japanse ministerie van Visserij. Hij ontkent dat Japan uit is op commerciële walvisvaart. “Japan wil onderzoeken op welke soorten op de lijst met bedreigde dieren thuishoren, en op welke soorten gejaagd kan worden. Ons voorstel is om handel te ontwikkelen die gebaseerd is op duurzaamheid, niet om alles te beschermen.” Walvisvlees staat in Japan ook traditioneel op de menukaart.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.