Japanners worden energiezuinig

Tientallen jaren lang lieten Masayoshi uit Tokio en zijn kinderen de lampen branden in kamers in hun huis waar niemand was. Dat is nu anders: de lichten gaan uit en ook op andere manieren wordt energie bespaard.

“Mijn vrouw wees ons er telkens op de lichten uit te doen vanwege de hoge energierekening. Nu leven we allemaal energiezuinig. We maken minder gebruik van de airconditioning en zetten de computer na gebruik uit”, zegt hij.
 
Sakurai is niet de enige in Japan die dat doet. Na een mediacampagne met als thema ‘setsuden’ (energiebesparing in het Japans), gaan veel meer Japanners zuiniger om met energie.

“Er is veel steun voor energiebesparing, vooral omdat mensen bang zijn voor stroomuitval van het type dat eerder veroorzaakt werd door de nucleaire ramp bij Fukushima”, zegt Kazuko Sato van Soft Energy Project, een niet-gouvernementele organisatie die lobbyt voor uitbreiding van hernieuwbare energie.

Trend

Sato zegt dat energiezuinigheid een nieuwe trend is in Japan. Hij ziet het als een kans om aandacht te vragen voor schone energie, hoewel het nationale beleid nog steeds gericht is op kernenergie.

Activisten moeten volgens haar de kans grijpen om energiebesparing te koppelen aan het afschaffen van kernenergie. “Om duurzame energie te promoten en de Japanse afhankelijkheid van kernenergie te verminderen, is het belangrijk de huidige stemming vast te houden. Ik ben echter bang dat de huidige trend slechts tijdelijk is”, zegt ze.
 
Hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind zijn momenteel goed voor slechts 2 procent van het totale  energieverbruik in Japan.

Neonverlichting

Tokio, beroemd om zijn neonverlichting, ziet er tegenwoordig ‘s nachts een stuk donkerder uit. Gebouwen worden verduisterd en treinen rijden langzamer. Bij grote kruisingen staan billboards, waarop te zien is hoeveel energie verbruikt is, en of de stad voldoende reserves heeft om een blackout te kunnen voorkomen.

Hisayao Takada, energie-expert bij Greenpeace Japan, zegt dergelijke ontwikkelingen belangrijk te vinden, maar verwacht niet dat ze leiden tot publieke weerzin tegen kernenergie.

“Het setsuden-sentiment is vooral symbolisch. Iedereen doet mee als een uiting van solidariteit in moeilijke tijden. Wat belangrijk is, is om op dieper niveau een front te creëren tegen gevaarlijke kernenergie”, zegt zij.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2859   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift