Japans afval zet koers naar Hawaï

Een enorme hoop puin van de aardbeving in Japan zet sneller dan verwacht koers naar Hawaï. Twintig miljoen ton meubels, koelkasten en andere rommel kan al over drie jaar de kust van de VS bereiken.

Het puin kwam na de Japanse aardbeving en de daaropvolgende tsunami in de oceaan terecht, en wordt nu door de zeestromingen naar de Amerikaanse kust vervoerd. Het Russische schip STS Pallada zag het puin 2000 kilometer voor de kust van Japan. De bemanningsleden spreken over visnetten, schoenen, plastic flessen, wasmanden, koelkasten en meubels. De bemanning van de Pallada viste zelfs een zes meter lange vissersboot uit het water, die uit Fukushima blijkt te komen.

Het puin bevindt zich exact waar wetenschappers hadden voorspeld dat het zou komen, maar het lijkt zich wel sneller te verplaatsen dan verwacht. Wetenschappers van de Universiteit van Hawaï schatten dat het om vijf tot twintig miljoen ton gaat. Het zou al deze winter in de Midway Eilanden kunnen aankomen. Volgens de projecties bereikt het over twee jaar de kusten van Hawaï om een jaar later de Amerikaanse kust aan te doen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift