Japans afval zet koers naar Hawaï

Een enorme hoop puin van de aardbeving in Japan zet sneller dan verwacht koers naar Hawaï. Twintig miljoen ton meubels, koelkasten en andere rommel kan al over drie jaar de kust van de VS bereiken.

Het puin kwam na de Japanse aardbeving en de daaropvolgende tsunami in de oceaan terecht, en wordt nu door de zeestromingen naar de Amerikaanse kust vervoerd. Het Russische schip STS Pallada zag het puin 2000 kilometer voor de kust van Japan. De bemanningsleden spreken over visnetten, schoenen, plastic flessen, wasmanden, koelkasten en meubels. De bemanning van de Pallada viste zelfs een zes meter lange vissersboot uit het water, die uit Fukushima blijkt te komen.

Het puin bevindt zich exact waar wetenschappers hadden voorspeld dat het zou komen, maar het lijkt zich wel sneller te verplaatsen dan verwacht. Wetenschappers van de Universiteit van Hawaï schatten dat het om vijf tot twintig miljoen ton gaat. Het zou al deze winter in de Midway Eilanden kunnen aankomen. Volgens de projecties bereikt het over twee jaar de kusten van Hawaï om een jaar later de Amerikaanse kust aan te doen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.