Jemen gaat ontwikkelingslanden aanvoeren

Jemen, door de Verenigde Naties gerekend tot een van de “minst ontwikkelde landen” (MOL), gaat de grootste coalitie van ontwikkelingslanden (G77) dit jaar leiden.

Het land dat onlangs de krantenkoppen haalde nadat een Nigeriaanse student - die banden had met opstandelingen in Jemen - een aanslag pleegde op een Amerikaans vliegtuig, wordt de belangrijkste onderhandelaar over economische en sociale zaken op de VN-agenda van dit jaar.
Bij de officiële inauguratie vorige week beloofde de Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken, Abubakr Al-Qirbi, de ontwikkelingslanden, inclusief China, te zullen leiden bij de onderhandelingen tijdens diverse belangrijke bijeenkomsten in 2010.

Tot deze bijeenkomsten horen twee belangrijke internationale conferenties die voor het eerst in 1995 werden gehouden en die dit jaar hun vijftiende verjaardag vieren: de Wereldvrouwenconferentie in Beijing en de Wereldtop voor Sociale Ontwikkeling in Kopenhagen. Bij beide bijeenkomsten zal Jemen als voorzitter van de G77 een sleutelrol spelen onder de ontwikkelingslanden, als het gaat om vervolgacties bij de implementatie van actieplannen.
De G77, die 130 lidstaten telt, zal ook een collectief standpunt innemen over belangrijke kwesties die op drie andere conferenties aan de orde komen. Het gaat om de VN-top over de Millenniumdoelen in september in New York, de tiende Conferentie inzake Biodiversiteit in Japan in oktober en het vervolg op de klimaatonderhandelingen in Mexico in november.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift