Jemen gaat ontwikkelingslanden aanvoeren

Jemen, door de Verenigde Naties gerekend tot een van de “minst ontwikkelde landen” (MOL), gaat de grootste coalitie van ontwikkelingslanden (G77) dit jaar leiden.

Het land dat onlangs de krantenkoppen haalde nadat een Nigeriaanse student - die banden had met opstandelingen in Jemen - een aanslag pleegde op een Amerikaans vliegtuig, wordt de belangrijkste onderhandelaar over economische en sociale zaken op de VN-agenda van dit jaar.
Bij de officiële inauguratie vorige week beloofde de Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken, Abubakr Al-Qirbi, de ontwikkelingslanden, inclusief China, te zullen leiden bij de onderhandelingen tijdens diverse belangrijke bijeenkomsten in 2010.

Tot deze bijeenkomsten horen twee belangrijke internationale conferenties die voor het eerst in 1995 werden gehouden en die dit jaar hun vijftiende verjaardag vieren: de Wereldvrouwenconferentie in Beijing en de Wereldtop voor Sociale Ontwikkeling in Kopenhagen. Bij beide bijeenkomsten zal Jemen als voorzitter van de G77 een sleutelrol spelen onder de ontwikkelingslanden, als het gaat om vervolgacties bij de implementatie van actieplannen.
De G77, die 130 lidstaten telt, zal ook een collectief standpunt innemen over belangrijke kwesties die op drie andere conferenties aan de orde komen. Het gaat om de VN-top over de Millenniumdoelen in september in New York, de tiende Conferentie inzake Biodiversiteit in Japan in oktober en het vervolg op de klimaatonderhandelingen in Mexico in november.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.