Jemen gaat ontwikkelingslanden aanvoeren

Jemen, door de Verenigde Naties gerekend tot een van de “minst ontwikkelde landen” (MOL), gaat de grootste coalitie van ontwikkelingslanden (G77) dit jaar leiden.

Het land dat onlangs de krantenkoppen haalde nadat een Nigeriaanse student - die banden had met opstandelingen in Jemen - een aanslag pleegde op een Amerikaans vliegtuig, wordt de belangrijkste onderhandelaar over economische en sociale zaken op de VN-agenda van dit jaar.
Bij de officiële inauguratie vorige week beloofde de Jemenitische minister van Buitenlandse Zaken, Abubakr Al-Qirbi, de ontwikkelingslanden, inclusief China, te zullen leiden bij de onderhandelingen tijdens diverse belangrijke bijeenkomsten in 2010.

Tot deze bijeenkomsten horen twee belangrijke internationale conferenties die voor het eerst in 1995 werden gehouden en die dit jaar hun vijftiende verjaardag vieren: de Wereldvrouwenconferentie in Beijing en de Wereldtop voor Sociale Ontwikkeling in Kopenhagen. Bij beide bijeenkomsten zal Jemen als voorzitter van de G77 een sleutelrol spelen onder de ontwikkelingslanden, als het gaat om vervolgacties bij de implementatie van actieplannen.
De G77, die 130 lidstaten telt, zal ook een collectief standpunt innemen over belangrijke kwesties die op drie andere conferenties aan de orde komen. Het gaat om de VN-top over de Millenniumdoelen in september in New York, de tiende Conferentie inzake Biodiversiteit in Japan in oktober en het vervolg op de klimaatonderhandelingen in Mexico in november.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift