Jemen heeft duizenden vroedvrouwen nodig

Jemen komt vijfduizend vroedvrouwen te kort. In afgelegen gebieden is de nood het hoogst, volgens het Bevolkings Fonds van de Verenigde Naties (UNFPA).
Als Jemen de moedersterfte met drie vierde wil verminderen tussen 1990 en 2015 (millenniumdoelstelling 5), dan zijn volgens het UNFPA meer professionele vroedvrouwen vereist.
Jaarlijks sterft wereldwijd een half miljoen vrouwen tijdens de zwangerschap of geboorte door gebrekkige medische verzorging. In Jemen sterven 365 moeders op 100.000 geboortes. Hierdoor behoort Jemen tot de landen met het hoogste aantal moedersterftes.
Vorig jaar vergaderden het ministerie van Volksgezondheid en de Nationale Vereniging van Jemenitische Vroedvrouwen om het aantal moedersterftes te verminderen en de standaarden voor medische verzorging te verbeteren. Er werd besloten om vroedvrouwen die op zelfstandige basis werken (vooral in afgelegen gebieden), een betere opleiding te geven en hen beter te ondersteunen. Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu extra vroedvrouwen opleiden.  
Maar ook het imago dat vroedvrouwen hebben, moet verbeteren. ‘Jemenitische vrouwen geloven dat vroedvrouwen te weinig kennis hebben en daarom kunnen vroedvrouwen hier maar weinig ervaring opdoen. Het imago van de vroedvrouw moet opgekrikt worden,’ zegt Hamoda Hanafi, directeur van het Basis Gezondheids Programma dat de gezondheid van moeders en kinderen moet verbeteren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.