Jemen heeft duizenden vroedvrouwen nodig

Jemen komt vijfduizend vroedvrouwen te kort. In afgelegen gebieden is de nood het hoogst, volgens het Bevolkings Fonds van de Verenigde Naties (UNFPA).
Als Jemen de moedersterfte met drie vierde wil verminderen tussen 1990 en 2015 (millenniumdoelstelling 5), dan zijn volgens het UNFPA meer professionele vroedvrouwen vereist.
Jaarlijks sterft wereldwijd een half miljoen vrouwen tijdens de zwangerschap of geboorte door gebrekkige medische verzorging. In Jemen sterven 365 moeders op 100.000 geboortes. Hierdoor behoort Jemen tot de landen met het hoogste aantal moedersterftes.
Vorig jaar vergaderden het ministerie van Volksgezondheid en de Nationale Vereniging van Jemenitische Vroedvrouwen om het aantal moedersterftes te verminderen en de standaarden voor medische verzorging te verbeteren. Er werd besloten om vroedvrouwen die op zelfstandige basis werken (vooral in afgelegen gebieden), een betere opleiding te geven en hen beter te ondersteunen. Het ministerie van Volksgezondheid gaat nu extra vroedvrouwen opleiden.  
Maar ook het imago dat vroedvrouwen hebben, moet verbeteren. ‘Jemenitische vrouwen geloven dat vroedvrouwen te weinig kennis hebben en daarom kunnen vroedvrouwen hier maar weinig ervaring opdoen. Het imago van de vroedvrouw moet opgekrikt worden,’ zegt Hamoda Hanafi, directeur van het Basis Gezondheids Programma dat de gezondheid van moeders en kinderen moet verbeteren.
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift