Jemen’s nieuwe front

‘Hoethi’s, secessionisten en nu Al Qaeda?!’, roept een opinieschrijver uit in de Jemenitische krant, de Yemen Times. Naast de strijd tegen rebbelengroepen en separatisten krijgt het verscheurde land nu af te rekenen met Al Qaeda.

Hoewel de Jemenitische tak van Al Qaeda op het Arabische schiereiland (AQAP) al langer actief is in Jemen, komt ze nu onder de internationale schijnwerpers te staan. De Nigeriaanse Abdulmutallab is hiervan de oorzaak. De AQAP die de verantwoordelijkheid opeiste voor de mislukte aanslag op het Amerikaanse vliegtuig, zou training en explosieven geleverd hebben aan Abdulmutallab.
De V.S. nemen de dreiging van Al-Qaeda in Jemen al langer serieus, maar zal nu haar inspanningen meer dan verdubbelen.  De New York Times meldt dat het Pentagon haar financiële en militaire steun zal verhogen naar 49 miljoen euro in de volgende 18 maanden.
Ook in het verleden zouden de V.S. logistieke steun hebben verleend aan Jemen in hun strijd tegen het terrorisme, maar dit is nooit officieel bevestigd. In de vorige twee weken werden verschillende luchtaanvallen uitgevoerd op traningskampen van Al-Qaeda in de provincies Abyan, Sana’a and Shabwa.
Twee Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders vertelden aan CNN dat de inlichtingendiensten in samenwerking met hun Jemenitische collega’s op zoek zijn naar nieuwe Al Qaeda doelwitten. Alleen zou de zwakke Jemenitische regering de terreurdreiging niet aankunnen, stelden de twee anonieme bronnen.

Reactie van Jemen


Maar Jemen laat zich niet onbetuigd. Buitenlandminister  Abu Bakr al-Qirbi verklaarde aan de BBC de druk tegen Al Qaeda op te willen voeren. Daarvoor vraagt hij meer steun aan de V.S. en Europa: ‘We moeten samenwerken om het terrorisme te bestrijden.’
Niet alleen militair wil Jemen nieuwe stappen ondernemen. Dinsdag ratificeerde het parlement nog de internationale conventie van de Verenigde Naties om de financiering van terreurnetwerken tegen te gaan. 
Diezelfde dag nam Jemen nieuwe administratieve maatregelen die het voor buitenlandse studenten moeilijker maakt om in het land te studeren. Abdulmutallab verkreeg immers een visum om Arabisch te studeren in Jemen.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift