Jemenitische troepen sluiten Al Qaeda in

In een grootschalig offensief trekken duizenden soldaten op naar bolwerken van Al Qaeda in het zuiden van Jemen. Ze krijgen steun van tanks, de luchtmacht en onbemande vliegtuigen.

De soldaten naderen de kuststad Shaqra, die in handen is van Al Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP). Shaqra ligt op een belangrijke scheepvaartroute en is ook de belangrijkste poort voor Somalische rebellen die het land inkomen. De Jemenitische troepen lieten de inwoners via sms weten geen gebruik te maken van de wegen rond Shaqra en twee andere steden die in handen zijn van de rebellen.

Het Jemenitische ministerie van Defensie liet in een verklaring weten dat de gevechten ook in de kuststad Zinjibar, de hoofdstad van de provincie Abyan, heviger worden. Er zouden al meer dan twintig doden gevallen zijn onder de rebellen, onder wie Pakistanen en Somaliërs.

Guerrilla

Volgens Hashem Ahelbarra, een correspondent van de Arabische nieuwszender Al Jazeera in Zinjibar, heeft het Jemenitische leger er posities ingenomen, met steun van duizenden lokale strijders en vliegtuigen. Het krijgt ook hulp van de Verenigde Staten, die de aanvallen met onbemande toestellen opdrijven en adviseurs ter beschikking stellen. Maar het leger heeft het moeilijk met de guerrillatactieken van de rebellen.

“De grootste moeilijkheid voor ons is dat de Al Qaedastrijders zich constant verplaatsen in kleine groepen, en nooit op een plaats blijven”, zegt legerkolonel Ali Radman Qahtan. “Dit is de strijd van een leger tegen milities, ze kennen het terrein erg goed, en ze maken gebruik van de dichte begroeiing om zich ongemerkt te verplaatsen.”

Toch maakt Mansoor al Amrani, commandant van de 37e brigade, zich sterk dat de rebellen bijna ingesloten zijn. “We hebben bijna de hele omgeving afgesloten, om te beletten dat de rebellen versterkingen of bevoorrading krijgen”, zegt hij. “We proberen tegelijk weg te blijven uit de centra van de steden die door Al Qaeda worden gecontroleerd, om het aantal burgerslachtoffers te beperken.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.