Joden en Palestijnen in Israël worden pessimistischer

Een meerderheid van Joodse en Palestijnse Israëliërs gelooft niet dat er vrede kan komen tussen de beide volken, zo blijkt uit peilingen van een Amerikaanse universiteit. Een zorgelijke ontwikkeling is tevens dat mensen zich steeds meer identificeren met hun eigen etnische of religieuze groep.

Maar liefst 63 procent van Palestijnse Israëli’s en 47 procent van de Joodse Israëli’s gelooft niet dat “er ooit vrede zal komen”. Van de Palestijnse Israëli’s, die bijna een kwart van de bevolking uitmaken, denkt 25 procent juist dat vrede onvermijdelijk is, al zal het meer dan vijf jaar duren. Onder hun Joodse landgenoten is dat 43 procent.

De peilingen, uitgevoerd door de Universiteit van Maryland, laten hetzelfde beeld zien als de Arabische Opiniepeiling die een paar maanden geleden werd gehouden.

Geen alternatief

“Ook al geloven ze niet in vrede, ze hebben ook geen goed alternatief als je hen vraagt wat er gebeurt als de tweestatenoplossing wordt afgebroken”, zegt onderzoeker Shibley Telhami, expert op het gebied van Arabische publieke opinie. Op dit moment is de kans reëel dat de tweestatenoplossing van tafel gaat. “Zowel Joden als Palestijnen houden dan rekening met een lang en hevig conflict. Kortom, ze zitten vast. Dat is de reden dat ze wanhopig interventie van buiten nodig hebben.”

Het pessimisme onder de Palestijnen is een stuk groter dan vorig jaar, toen nog maar 52 procent aangaf niet in vrede te geloven. Het onderscheid tussen Palestijnse moslims aan de ene kant en Palestijnse christenen en druzen aan de andere kant, die optimistischer zijn, is toegenomen. 

Etnische identificatie

Een zorgelijke trend, volgens Telhami, is een verandering die ook elders in het Midden-Oosten zichtbaar is: een groeiende identificatie met de etnische of religieuze groep, in plaats van met de nationaliteit.

Van de Arabische bewoners in Israël ziet 36 procent zich allereerst als Arabier, 22 procent als Palestijn, 19 procent als moslim en 12 procent allereerst als Israëli. Van de Joodse bewoners ziet de helft zich allereerst als Jood en 39 procent als Israëli.

“Het is echt beangstigend”, aldus Telhami. “Het Palestijnse nationalisme heeft deze ontwikkeling altijd in toom gehouden. Als die grens afbrokkelt, kan het conflict echt uitlopen op een  etnisch of religieus conflict.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.