John Kerry breekt lans voor oceanen

De Amerikaanse minister voor Buitenlandse Zaken John Kerry roept op om het aantal zeereservaten wereldwijd te vertienvoudigen en visbestanden beter te beschermen. Het is de tweede keer al deze maand dat Kerry een lans breekt voor het milieu, na een eerdere oproep tot klimaatactie.

  • cc Wikimedia / Aarchiba Dat het niet goed gaat met de oceanen, is onderhand bekend. cc Wikimedia / Aarchiba

Dat het niet goed gaat met de oceanen, is onderhand bekend. Meer dan 90 procent van de commerciële visbestanden verdwenen en twee derde van de koraalriffen is beschadigd. Wetenschappers ijveren al lang voor meer beschermde zones waar het zeeleven zich kan herstellen zonder druk van visserij en andere menselijke activiteiten.

“Denk aan de vooruitgang die we kunnen boeken als amper een tiende van de wereldzeeën beschermd zou zijn”, zei Kerry gisteren in zijn openingstoespraak voor de World Ocean Summit, een top die is georganiseerd door The Economist en National Geographic. “Ik denk dat dat het doel is dat we onszelf moeten stellen.”

Kerry beschreef een plan rond drie punten: de zeereservaten, maatregelen tegen de instroom van afvalstoffen uit de landbouw en een wereldwijde inspanning om wetten te laten gelden op zee en zo de enorme illegale visvangst aan te pakken.

De oproep om een tiende van de oceanen te beschermen als reservaat is niet nieuw. Vier jaar geleden schaarden al tweehonderd landen zich achter het VN-Verdrag over Biodiversiteit, waarin dezelfde doelstelling is opgenomen. De VS hebben dat verdrag tot nog toe niet geratificeerd, maar de toespraak van Kerry wordt als een stap in die richting gezien.

Massavernietigingswapen

Het is al de tweede opmerkelijke toespraak van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken deze maand. Vorige week vergeleek Kerry de klimaatverandering met een massavernietigingswapen.

“Denk hierover: terrorisme, epidemieën, armoede en de proliferatie van nucleaire wapens, het zijn stuk voor stuk uitdagingen die geen grenzen kennen. De realiteit is dat de klimaatverandering minstens even belangrijk is als elk van die problemen”, zei Kerry. “Als we echt de ergste gevolgen van de klimaatverandering willen vermijden, hebben we geen tijd om te kijken naar wie waarvoor verantwoordelijk is. Het antwoord is simpel: het is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.”

De persoonlijke inzet van Kerry voor het behoud van de oceanen en de strijd tegen de klimaatverandering is op zich niet verwonderlijk. Kerry zette zich daar als senator ook volop voor in.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.