John Kerry noemt klimaat "massavernietigingswapen"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken vergelijkt de klimaatverandering met een massavernietigingswapen. Hij deed de uitspraak tijdens een toespraak dit weekend, een dag na onderhandelingen met China over een klimaatverdrag tussen beide landen.

 

  • CC US Embassy, Jakarta In een toespraak tijdens zijn bezoek aan Jakarta, Indonesië, stelde John Kerry klimaatverandering op gelijke voet met massavernietigingswapens en terrorisme. CC US Embassy, Jakarta

De voormalige regering-Bush zag massavernietigingswapens en terrorisme als grootste bedreiging voor de VS. In zijn toespraak in Indonesië stelt Kerry de klimaatverandering op gelijke voet. “Denk hierover: terrorisme, epidemieën, armoede en de proliferatie van nucleaire wapens, het zijn stuk voor stuk uitdagingen die geen grenzen kennen. De realiteit is dat de klimaatverandering minstens even belangrijk is als elk van die problemen.”

Kerry verwees op het snel groeiende aantal wetenschappelijke bewijzen. “De wetenschap van de klimaatverandering komt op ons af als een 3D-film. Het is een waarschuwing en een duw in de rug om in actie te schieten. Laat niemand er aan twijfelen dat de wetenschap er zeker van is.”

De zoektocht naar schuldigen is volgens Kerry tijdverlies. “Als we echt de ergste gevolgen van de klimaatverandering willen vermijden, hebben we geen tijd om te kijken naar wie nu waarvoor verantwoordelijk is. Het antwoord is simpel: het is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.”

Verenigde Staten

Toch verwees hij expliciet naar de grote klimaatafdruk van de VS: “Het is zeker zo dat sommige landen, en ik zeg dit heel duidelijk: sommige landen, inclusief de Verenigde Staten, meer bijdragen aan het probleem en dus ook de verplichting hebben meer bij te dragen aan de oplossing.”

Ook de oplossing is volgens Kerry vergelijkbaar met de strijd tegen bijvoorbeeld de proliferatie van nucleaire wapens. Als de VS hun arsenaal beschermen, heeft dat weinig zin als andere landen niet hetzelfde doen. “Het is hetzelfde met de klimaatverandering. Op een manier is de klimaatverandering nu te zien als een nieuw massavernietigingswapen, misschien wel het meest afschrikwekkende ter wereld.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.