Jonge Israëli's sceptischer over vredesproces

Twintig jaar na de Oslo-akkoorden is een oplossing voor het Palestijnse vraagstuk alleen maar moeilijker geworden, vinden veel Israëli’s. Dat blijkt uit een recente peiling. Bovendien stellen jonge Israëli’s zich harder op dan hun oudere landgenoten.

  • Eva Bartlett Um Abed plant een olijfboom als steun aan Palestijnse boeren. Eva Bartlett

De poll van Zogby Research Services toont aan dat nog amper een derde van de Israëli’s (34 procent) en van de Palestijnen (36 procent) gelooft in een zogenaamde tweestatenoplossing. Deze optie blijft wel de populairste voor beide groepen, maar geniet de steun van 74 procent van Israëli’s tegenover slechts 47 procent van de Palestijnen.

“De tweestatenoplossing die de meeste mensen voor ogen hebben, gaat uit van de Israëlische noden, en niet de Palestijnse”, zo verklaart Jim Zogby, voorzitter van Zogby Research Services en het Arab American Institute, het verschil. “Hadden we details vermeld zoals de grenzen van 1967 en een Palestijnse hoofdstad in Oost-Jeruzalem, dan zouden de Israëli’s minder positief zijn.”

John Kerry

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, spant zich momenteel in om het vredesproces te redden. In de komende weken wil hij een raamakkoord voorleggen aan de Israëlische en Palestijnse leiders. Weinig waarnemers geloven echter in een gunstige uitkomst van de onderhandelingen.

“Deze enquête strookt met mijn gevoel dat een Palestijnse consensus op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook over een tweestatenoplossing afbrokkelt. Aan Israëlische kant zien we dat jonge Israëli’s zich veel feller kanten tegen een onderhandelde oplossing”, zei Khaled Elgindy van het Saban Centre for Middle East Policy bij de presentatie van peiling vrijdag in Washington. “Die twee trends beloven weinig goeds voor een onderhandelde tweestatenoplossing”.

Orthodoxe joden

Uit de peiling blijkt dat de opvattingen bij Palestijnen doorgaans dezelfde blijven over de generaties heen, terwijl jonge Israëli’s hardere standpunten innemen dan hun oudere landgenoten. “Er worden onevenredig veel kinderen geboren in gezinnen van orthodoxe joden en kolonisten”, meent Zogby.

Ook Lara Friedman van Americans voor Peace Now is niet verbaasd over een demografische piek aan Israëlische zijde bij mensen die ideologisch tégen een oplossing zijn.

“De generatie van Israëli’s die toenadering zochten met de Palestijnen twintig jaar geleden was veel beter voorbereid. Diegenen die naar Oslo kwamen, kenden Palestijnen. Israëli’s gingen shoppen in Ramallah bijvoorbeeld, er was geen scheiding. Vandaag is dat even anders. Met al het cynisme en scepticisme die in beide kampen zijn toegenomen, zien we een golf van verzet tegen alles wat als ‘normalisering’ geldt.”

Referendum

Ze gelooft ook dat opvattingen zeer snel kunnen veranderen, “mocht er een akkoord zijn waarbij mensen het gevoel krijgen dat ze het conflict kunnen beëindigen.”

Zowel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als de Palestijnse president Mahmoud Abbas verklaarden dat ze een akkoord ter stemming aan hun volk zouden presenteren tijdens een referendum. Een vraag in de peiling luidde dan ook of ze zich achter een akkoord zouden scharen als het de goedkeuring van hun leiders had. Daarop antwoordde 55 procent van Israëli’s en 49 procent van Palestijnen positief.

Maar koesteren ze hoop voor een goede afloop? Amper 11 procent van de Palestijnen en 39 procent van de Israëli’s zegt van wel.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.