Jonge radiozender doorbreekt taboes

Tieners die op Radio Mozambique een jongerenprogramma presenteren, nemen geen blad voor de mond. Ze discussiëren met openlijk over kinderhandel en HIV/Aids met hun luisteraars, onderwerpen die normaalgezien taboe zijn in Mozambique.
De 13-jarige Amelia Maisha Tumgine is één van de presentatoren. “Ik voel me niet langer ongemakkelijk om over moeilijke onderwerpen zoals HIV te praten. Het is niet enkel een probleem van volwassenen, ook kinderen komen ermee in aanraking. Als enkel volwassenen over het thema mogen praten, dan krijgen kinderen het gevoel dat HIV iets is waarmee ze nooit te maken zullen krijgen”, zegt Tumgine aan het VN-nieuwsagentschap IRIN. De 17-jarige Larsen Msanjate beaamt dat. “Ik denk dat we kinderen helpen opgroeien tot volwassenen die goede keuzes maken. (…) Dit programma biedt hoop.”
Volgens UNAIDS, het programma van de Verenigde Naties voor HIV/Aids, zijn 16,1 procent van de Mozambikanen tussen 15 en 49 jaar besmet met HIV. Dagelijks raken zo’n 600 mensen besmet met het virus, de meeste voor hun vierentwintigste verjaardag. Slechts zes procent van de seksueel actieve meisjes tussen 15 en 19 jaar hebben veilige seks.
Coutinho Zitha coördineert de jongerenprogramma’s op Radio Mozambique. 233 kinderen werkten aan verschillende programma’s die zowel regionaal als nationaal in zestien verschillende talen worden uitgezonden. “Onze programma’s zijn op maat van jongeren en kinderen, dus focussen we op thema’s als kinderrechten, HIV, onderwijs en zwangerschap”, zegt Zitha. In het programma “Een wereld zonder geheimen” kunnen kinderen en jongeren zelf hun thema’s aanreiken.
De VN-organisatie UNICEF steunt de programma’s: “Het is belangrijk om kinderen in Mozambique daarover te leren praten”, zegt Patricia Portela van UNICEF. “De maatschappij is hier soms wat gesloten en kinderen worden niet opgevoed om met hun ouders te kunnen praten. De grootste moeilijkheid is ouders en volwassenen te overtuigen van het belang om kinderen te leren deelnemen aan constructieve debatten.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.