Jonge vrouwen vallen uit de boot op Mexicaanse arbeidsmarkt

Het ziet er niet goed uit voor Mexicaanse jongeren op de arbeidsmarkt. Economen verwachten dit jaar massaal banenverlies, vooral bij jonge vrouwen.

Econoom Carmen Ponce, expert in genderthema’s, zegt dat de Mexicaanse arbeidsmarkt dit jaar voor “grote uitdagingen” staat. Door een handelsakkoord zullen vanaf dit jaar heel wat Chinese producten Mexico binnenkomen. Ponce verwacht daardoor een verlies van ongeveer honderdduizend banen, vooral in de textiel-, schoen- en speelgoedsector, waarin vooral vrouwen zijn tewerkgesteld.

Het banenverlies treft vooral jonge vrouwen. De werkloosheid van vrouwen van veertien tot negentien jaar steeg van 7,35 procent in het tweede trimester van 2007 naar 10,23 procent in dezelfde periode vorig jaar.

Ook bij vrouwen van 20 tot 29 jaar met een diploma hoger onderwijs is de groeiende werkloosheid “zorgwekkend”: ze steeg van 7,7 procent in 2007 naar 10,49 procent in 2011.

Steeds meer jongeren met een hogere opleiding trekken naar de Verenigde Staten, zegt Ponce. Daarbij riskeren ze hun leven door illegaal de grens over te steken. Vorig jaar kwamen daar 767 migranten om, waarvan 62 procent jonge vrouwen. De meeste van die vrouwelijke slachtoffers hadden een diploma middelbaar of hoger onderwijs.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift