Jongeren buitenspel bij economisch herstel in Zuid-Azië

Landen als Thailand, Indonesië en de Filipijnen groeien voorspoedig, maar veel jongeren hebben daar niets aan. In Zuidoost-Azië zitten nu meer dan tien miljoen jongeren zonder werk.
Het gaat van kwaad naar erger met de jeugdwerkloosheid in Zuidoost-Azië. De regio noteert nu een jongerenwerkloosheidscijfer van 16,9 procent, terwijl het cijfer in 1995 nog onder de 10 procent bleef. In Oost-Azië heeft maar 7,8 procent van alle jongeren geen baan; zelfs in het economisch minder ontwikkelde Zuid-Azië bedraagt de jongerenwerkloosheid maar 11,3 procent.

Volgend jaar is het tien jaar geleden dat Zuidoost-Azië met de ergste financiële crisis uit zijn geschiedenis werd geconfronteerd. De landen in de regio laten sindsdien een indrukwekkend herstel zien. Ook de werkgelegenheid stijgt, maar er komen niet genoeg nieuwe banen bij voor jonge mensen. In de Filipijnen, Vietnam en Indonesië ligt de jongerenwerkloosheid drie keer hoger dan de werkloosheid onder volwassenen, in Thailand zelfs vier keer.

Arme werknemers profiteren meer van de economische heropleving. In 1998 moesten bijna 52 miljoen Zuidoost-Aziaten met een baan rondkomen van minder dan een dollar per dag. Dat aantal was in 2005 gedaald tot ongeveer 30 miljoen.

De regio blijft volgend jaar tegen een aanvaardbaar tempo groeien, wat in elk geval goed nieuws is voor de arbeidsmarkt in haar geheel. De fenomenale economische expansie van China en India trekt de overige Aziatische landen mee, en ook de binnenlandse vraag ontwikkelt zich voorspoedig, voorspelt de Economische en Sociale Commissie voor Azië en de regio van de Stille Zuidzee (ESCAP). Indonesië en Maleisië kunnen rekenen op een groei van ongeveer 6 procent; Singapore, Thailand en de Filipijnen kunnen 4,5 tot 5,5 procent halen.

Groei leidt in Zuidoost-Azië echter niet automatisch tot meer welvaart voor iedereen. De Filipijnse economie groeide dit jaar met 5,5 procent, maar volgens een recent onafhankelijk onderzoek leed een recordaantal van 3,3 miljoen gezinnen op de archipel de afgelopen drie maanden minstens één keer honger.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.