Joodse opperrechter mag toch naar de synagoge

Een mogelijk verbod voor de Zuid-Afrikaanse opperrechter Richard Goldstone, een jood, om een ceremonie in de synagoge bij te wonen, is nog net ingetrokken. Goldstone wordt verguisd omdat hij een kritisch rapport leidde over de Israëlische aanval op Gaza.
De voormalige Zuid-Afrikaanse opperrechter wordt door velen gezien als verrader: hoe kan een mede-jood zoveel munitie geven aan anti-Israëlsentiment in de wereld? Volgens Goldstone heeft het Israëlische leger in Gaza oorlogsmisdaden en mogelijk misdaden tegen de menselijkheid begaan.

Hetze


De afgelopen weken werd er een ware hetze tegen hem gevoerd. Zijn 13-jarige kleinzoon gaat bar mitswa vieren, een van de belangrijkste hoogtijdagen in het leven van een jood, waarbij hij een volwaardig lid van de gemeenschap wordt. Religieuze joden in Johannesburg wilden rechter Goldstone verbieden om deel te nemen aan de dienst in de synagoge.
Uit Amerika barstte de kritiek los. De ban werd eerst bekritiseerd door Forward, de liberale maar mainstream-stem van Amerikaanse joden. Forward had het rapport-Goldstone gekraakt, maar vond de “demonisering van Richard Goldstone verkeerd en recht tegen de joodse waarden die de gemeenschap hoog denkt te houden.”
De ruzie is met een sisser afgelopen doordat het linkse tijdschrift Tikkun, ook van Amerikaanse joden, hem in Zuid-Afrika kwam verdedigen. Tikkun heeft Goldstone onlangs juist om zijn ethische gedrag een prijs gegeven.
Volgens Goldstone heeft de Joodse Raad van Afgevaardigden in Zuid-Afrika nu verklaard dat ze niet meer zullen protesteren tegen zijn deelname aan de ceremonie. “Ik hoef niet te zeggen hoe blij onze familie is dat ik bij de diensten mag zijn.”

Dubbele loyaliteit


Blijft de vraag hoe de joodse gemeenschap haar dubbele loyaliteit moet vormgeven - loyaliteit aan Israël én aan universele menselijke waarden. Vooral in de Verenigde Staten wordt ermee geworsteld. Dat land steunde Israël altijd zo onvoorwaardelijk dat joodse burgers nooit hoefden te kiezen tussen Amerika of Israël. Dat is nu onder Obama aan het schuiven geraakt . Topambtenaren zeggen steeds openlijker dat het conflict in het Midden-Oosten slecht is voor de Amerikaanse belangen en dat Amerika meer tegen Israël in moet durven gaan.
Leiders van de joodse federaties van Noord-Amerika kondigden deze week een “massabezoek” aan Washington aan om hun zorgen te uiten over de relaties tussen de VS en Israël. Ook Elie Wiesel, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, heeft er publiekelijk zijn zorgen over geuit.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift