Jordanië experimenteert met "wondersupplement"

Bijna een op tien Jordaanse jongeren lijdt aan chronische ondervoeding, en een derde lijdt aan bloedarmoede. Reden genoeg voor de Jordaanse regering om als eerste land in het Midden-Oosten te experimenteren met spirulina, een “wondersupplement” in schoolvoeding.

Lekker is het niet, maar het “wondersupplement” spirulina zit wel boordevol vitamine B, proteïnen en beta-caroteen. Het is een microscopisch algje dat zowel in zout als zoetwater gekweekt kan worden. Volgens het Iimsam, een organisatie die zich inzet voor de promotie van het gewas, heeft een pilootproject in twee Keniaanse scholen eerder dit jaar 1.350 leerlingen genezen van ondervoeding.

Volgens het Iimsam is spirulina erg interessant als middel om ondervoeding bij kinderen te vermijden, omdat het erg goedkoop geteeld kan worden met een minimum aan water en op plaatsen waar de grond onvruchtbaar is.

Bitter

“De bittere smaak van spirulina is het grootste probleem voor gebruik bij kinderen”, zegt Ahmed Khorshed, hoogleraar Voedingsindustrie aan het Egyptische Centrum voor Landbouwonderzoek. “Dat probleem kan voor een deel opgelost worden door het gewas te mengen met ander voedsel, zoals koekjes.”

Als het project tegen juni volgend jaar goede resultaten oplevert, zullen spirulinamaaltijden op grotere schaal aangeboden worden in Jordanië en mogelijk ook in andere landen in het Midden-Oosten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.