Journalist mishandeld aan Israëlische grenspost

Mohammed Omer, de correspondent van IPS in Gaza en winnaar van de Martha Gellhorn Prize for Journalism 2008, is bij zijn terugkeer naar huis mishandeld door Israëlische veiligheidsdiensten aan de grens tussen Jordanië en de Westbank.

Omer, een inwoner van Rafah in het zuiden van Gaza en eerder al winnaar van de New America Media’s Best Youth Voice award, keerde terug uit Londen waar hij zojuist de Gellhorn Prize in ontvangst had genomen. Hij had ook voordrachten gegeven in verschillende Europese hoofdsteden en een ontmoeting gehad met Griekse parlementsleden.

Zijn reis werd gesponsord door The Washington Report en georganiseerd door de Nederlandse ambassade in Tel Aviv, die er ook voor zorgde dat hij de juiste papieren kreeg van de Israëlische diensten. Israël controleert de grenzen van Gaza en legt strenge beperkingen op aan het grensverkeer.

Na dagen wachten in Amman kreeg Omer uiteindelijk de juiste vergunning om naar Gaza terug te keren. Hij stak in het gezelschap van Nederlandse diplomaten probleemloos de Jordaanse kant van de grens over, maar aan de Israëlische grens begonnen de problemen. Toen hij een soldaat vertelde dat hij naar huis terugkeerde in Gaza, kreeg hij verschillende keren de vraag waar Gaza precies lag en kreeg hij te horen dat hij niet over de juiste papieren beschikte.

Hij legde verschillende keren uit dat hij over alle nodige papieren beschikte, maar werd toch door de Israëlische inlichtingendienst Shin Bet meegenomen naar een kamer waar hij anderhalf uur alleen opgesloten werd zonder verdere uitleg.

“Uiteindelijk vroegen ze me of ik een mes of een wapen bijhad, hoewel ik al door een scanner gegaan was en mijn bagage al eens doorzocht was, en hoewel ik in het gezelschap van Nederlandse diplomaten reisde”, vertelt hij. Zijn bagage werd opnieuw doorzocht en de ambtenaren begonnen elk document te bestuderen dat ze in zijn bagage konden vinden. Ze noteerden ook de gegevens van de parlementsleden die hij ontmoet had.

Van kwaad naar erger



De agenten van Shin Bet lachten met de parlementsleden en spotten met Omer als “prijswinnende journalist”. Ze vroegen hem verschillende keren waarom hij naar “de hel van Gaza wilde terugkeren nadat ze hem toestemming hadden gegeven om die te verlaten.” Hij antwoordde dat hij een stem wilde geven aan de mensen die er geen hadden en kreeg daarop te horen dat hij een “onruststoker” was.

Hij moest al het geld tonen dat hij bij zich had, met name de Britse ponden van het prijzengeld dat hij gewonnen had. Toen hij niet de volledige geldsom kon voorleggen, werd hem gezegd dat hij zich uit moest kleden. “Eerst weigerde ik, maar dan duwden ze me de loop van een M16 machinegeweer in het gezicht en dwongen ze me met geweld om me uit te kleden, inclusief mijn ondergoed”, vertelt de journalist.

Toen hij smeekte om met die behandeling te stoppen, kreeg hij te horen dat “dit nog niks was”. Hij werd door één van de agenten tegen de grond gedrukt met een soldatenschoen in de nek en al zijn lichaamsholtes werden doorzocht. Hij begon over te geven en raakte bewusteloos.

Toen hij terug bijkwam, werden zijn ogen opengehouden en werden zijn oren onderzocht door een gewapende militaire arts. Daarop werd hij aan zijn voeten door de kamer gesleept door een Shin Bet agent, waarbij hij verschillende keren het hoofd stootte, en in een Palestijnse ambulance gestopt.

“Uiteindelijk werd ik wakker in een Palestijns hospitaal waar de artsen me probeerden gerust te stellen”, vertelt hij.

Nederland geschokt



Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse zaken in Den Haag liet weten dat minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen al een verklaring geëist heeft van de Israëlische ambassadeur. Ook de Nederlandse ambassade in Tel Aviv heeft het onderwerp ter sprake gebracht bij het Israëlische ministerie voor Buitenlandse Zaken, dat beloofd heeft een onderzoek in te stellen.

“We nemen het incident zeer ernstig en vinden dat dergelijk gedrag niet strookt met een moderne democratie”, zegt Ahmed Dadou, woordvoerder van het Nederlandse ministerie voor Buitenlandse Zaken in Den Haag. “We zijn erg bezorgd over een dergelijke behandeling van een internationaal gerenommeerde journalist die enkel zijn werk doet.”

Lisa Dvir van de Israeli Airport Authority (IAA), de instelling die instaat voor alle grenscontroles, zegt dat de IAA niet op de hoogte was van de journalistieke status van Omer. “We bieden journalisten een speciale behandeling als ze de grens oversteken, en als we geweten hadden dat hij kwam, zou dit niet gebeurd zijn. Ik ben niet op de hoogte van wat er gebeurd is nadat hij terzijde genomen is, en we zijn niet verantwoordelijk voor de acties van Shin Bet.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.