"Juridische klimaatactie mogelijk tegen geïndustrialiseerde landen"

Kunnen Caraïbische regeringen gerechtelijke actie ondernemen tegen andere landen die ze verantwoordelijk houden voor de opwarming van de aarde? Een gewezen diplomaat gelooft van wel.

  • © IPS/Desmond Brown Voor het eerste in vele jaren is het Potworks reservoir, de belangrijkste waterbron van Antigua, droog komen te staan. © IPS/Desmond Brown

Ronald Sanders, ex-ambassadeur in de Caraïben en onderzoeker aan de Universiteit van Londen, stelt dat daarvoor alle Kleine Eilandstaten in Ontwikkeling moeten samenwerken. Volgens hem zou het Internationale Strafhof in Den Haag er wel oren naar hebben.

Een groot struikelblok is echter dat alle partijen in een geschil de jurisdictie van het Hof moeten erkennen. “En het is weinig waarschijnlijk dat de landen die de planeet aan het opwarmen zijn, waaronder India, China, de VS, Canada en de EU met deze jurisdictie akkoord zouden gaan”, verklaart Sanders.

“Alternatief kunnen de landen die het zwaarst getroffen worden door de klimaatverandering compensatie eisen binnen het kader van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.” Sanders stelt voor dat de landen van de Caraïbische gemeenschap (Caricom) gezamenlijk een resolutie indienen.

Leiderschap gevraagd

De bewijzen zijn er. “Nu al zien we kustgebieden verdwijnen en we weten dat als de zeespiegel blijft stijgen, grote delen van bestaande eilanden blauw zullen kleuren. Sommige eilanden zullen zelfs volledig door de zee worden opgeslokt “, argumenteert de ex-diplomaat.

“Het zijn natuurlijk niet alleen de Caraïben. Voor aantal andere landen in de Grote Oceaan is het probleem nog urgenter. En ook in bepaalde Afrikaanse en Aziatische landen laten de gevolgen van de klimaatverandering zich al voelen”, aldus Sanders.

“Als zij allemaal aan hetzelfde zeel trekken, hebben ze een sterke morele zaak om binnen de Verenigde Naties aan te kaarten. Dat vereist wel goed leiderschap, veel moed en een sterke eenheid”, voegt hij eraan toe.

Op een recente Caricom-top prees de Jamaicaanse premier Portia Simpson Miller de toegenomen aandacht voor de klimaatverandering, vooral in het licht van de ongewoon zware storm die vorig jaar Saint Lucia, Dominica en Saint Vincent en de Grenadines teisterde.

De regeringsleiders beslisten op die vergadering tot de oprichting van een werkgroep over klimaatverandering en kleine eilandstaten, als onderbouw voor de Caraïbische klimaatonderhandelaars, hun ministers en politieke leiders.

Droogte op Antigua

In Antigua, waar er al maanden grote droogte heerst, slinken de watervoorraden snel. De verantwoordelijke van het nationale nutsbedrijf, Ivan Rodrigues, verwijst naar de opwarming van de aarde. “We weten dat het klimaat verandert. We moeten ons er daarop voorbereiden en er mee leren omgaan.”

Hij is geen voorstander van internationale juridische actie tegen de grote geïndustrialiseerde landen. “Ik denk dat het activisme van consumenten voor een ommekeer zal zorgen. Het argument van de klimaatverandering zal mogelijk niet sterk genoeg zijn voor een gerechtshof om echt een regering te bestraffen.”

Toch meent Sanders dat een advies van het Internationaal Strafhof een groot verschil zou maken. “Als de Algemene Vergadering van de VN een resolutie zou aanvaarden om, bijvoorbeeld, een advies aan de juristen van het Strafhof te vragen, zou dat volgens mij in het voordeel zijn van de Caraïben en andere landen die door de klimaatverandering worden getroffen”, besluit hij.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift