"Kaakslag voor Spanjaarden die in zonne-energie investeerden"

Tienduizenden Spaanse gezinnen hebben in zonne-energie geïnvesteerd. Ze vrezen nu dat dit door de energiehervorming van de regering-Rajoy een maat voor niets is geweest.

“Dit houden we niet vol. Ik weet niet hoe we hier gaan aan verdienen”, zegt Miguel Carra. Hij heeft 500.000 euro in een zonnecentrale van 70 kilowatt in de Zuid-Spaanse stad Almería geïnvesteerd. Die werkt sinds 2008.

Heel wat Spanjaarden hebben sinds 2007, toen de regering van José Luis Rodríguez Zapatero (2004-2011) zonne-energie begon aan te moedigen, in deze hernieuwbare energiebron geïnvesteerd.

Voordelen kwijt

Door de economische crisis is het verbruik flink teruggevallen. De huidige regering van Mariano Rajoy schroefde daarom de voordelen voor de sector flink terug. Sinds 2011 is de sector 30 procent belastingvoordelen kwijtgespeeld, zegt de Spaanse Fotovoltaïsche Unie (UNEF).

Carra ging een lening op twaalf jaar aan voor zijn investering. Hij moet nu nog zeven jaar afbetalen.

Rafael Barrera, directeur van de Nationale Vereniging voor Producenten van Fotovoltaïsche Energie (Anpier), schat dat de verliezen voor de sector sinds 2007 zo’n 20 tot 42 procent zijn opgelopen. De spelregels zijn “vijf keer veranderd in drie jaar”, zegt hij. “Hoe kan men de rentabiliteit berekenen als men niet weet hoe de situatie morgen zal zijn?”

26 miljard euro schulden

In juli keurde de ministerraad een pakket hervormingen goed om de financiële stabiliteit van het Spaanse elektriciteitsnet te herstellen. Het systeem torst een schuld van 26 miljard euro.

Producenten van hernieuwbare energie krijgen niet langer een premie voor hun productie, wel de garantie op een “redelijke rentabiliteit” van 7,5 procent tijdens de levensduur van de centrale.

“Men mag gerust spreken van verdoken onteigening”, stelt een communiqué van Anpier, UNEF, de Vereniging van Producenten van Hernieuwbare Energie (APPA) en Protermosolar. Op de beloofde rentabiliteit moeten nog belastingen worden betaald. Bovendien hangt ze af van de normen die de regering nog moet vastleggen, aldus de producenten.

Bedrogen

De zevenhonderd producenten van zonne-energie in Almería voelen zich bedrogen, zegt Carra.

Volgens Barrera gaat men, in plaats van schone energie te stimuleren, de grote bedrijven die CO2 uitstoten subsidiëren, een verwijzing naar Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fensa, Hidrocantábrico en E.ON.

Deze hervorming is “een kaakslag voor de 55.000 Spaanse families die in zonne-energie hebben geïnvesteerd na de oproep van de regering in 2007”, zegt Barrera. Destijds gaf de overheid te verstaan dat 80 procent van hun kosten gefinancierd zouden zijn.

Veel eigenaars moeten nu over een schuldherschikking onderhandelen, eigen middelen aandragen of hun installaties aan de bank geven.

Hernieuwbare energie is in Spanje goed voor 30 procent van de elektriciteitsproductie. Zonne-energie neemt 2,5 procent voor haar rekening.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.