Kaapse boeren wapenen zich tegen klimaatsverandering

De Westelijke Kaapprovincie trekt miljoenen toeristen. Ze genieten in dit stukje Zuid-Afrika van de befaamde Tafelberg en de stranden, en proeven er enkele van ‘s werelds beste wijnen en vruchten. De klimaatverandering dreigt de landbouwsector in de problemen te brengen, maar de boeren geven zich niet zomaar gewonnen.
Toerisme en landbouw zijn de belangrijkste werkgevers in een land waar de werkloosheid schommelt tussen 20 en 40 procent. Volgens Statistics South Africa maken de boerderijen in de Westelijke Kaap een kwart van alle landbouwbedrijven in Zuid-Afrika uit.
Wetenschappers vinden dat het weer in de Westelijke Kaap onvoorspelbaar is geworden. In de voorbije tien jaar volgden droogtes en overstromingen in sneller tempo op. Stijgende temperaturen brengen fruitboeren in de problemen. Daarnaast baart ook de voorspelde waterschaarste zorgen.
Om landbouwers en andere betrokkenen een resem alternatieven aan te reiken waarmee ze zich kunnen voorbereiden op de toekomst, heeft het Klimaatsveranderingsprogramma voor Afrika een team van onderzoekers samengesteld. Die ontwikkelen verschillende modellen en strategieën. Het gaat om landbouweconomisten, meteorologen en landbouwers.
Het project kan rekenen op financiële steun van het International Development Research Centre in Canada. Partners zijn Zuid-Afrikaanse universiteiten, het milieuprogramma van de VN en een internationaal onderzoekscentrum in de VS.
“We bouwen economische modellen aan de hand van de wetenschappelijke informatie van onze partners. Zo kunnen we bijvoorbeeld voorspellen hoe de neerslag het waterpeil van de dammen zal beïnvloeden. We kunnen het effect van temperatuursveranderingen op gewassen voorspellen, klinkt de uitleg van Daan Louw, professor aan het departement Landbouweconomie van de universiteit van de provincie Vrijstaat.

Nieuwe vijgenbomen


De temperatuursstijging heeft al bepaalde gewassen beïnvloed. “Door het warme weer komen er sneller knoppen aan sinaasappelbomen”, getuigt onderzoeker Peter Johnston van de Kaapse universiteit. Dat kan rampzalig zijn voor de boeren, bijvoorbeeld wanneer de kwetsbare knoppen aan ziekte of koude worden blootgesteld. Volgens Johnston is de regenval in de Westelijke Kaap met 10 à 20 procent teruggevallen in de voorbij 30 jaar. Dat zou voor hogere temperaturen zorgen.
“Een aanpassingsstrategie zal rekening houden met gewassen die minder gevoelig zijn aan warm weer. Dat kan betekenen andere gewassen aanplanten of nieuwe variëteiten ontwikkelen. Zo zijn er nieuwe soorten vijgenbomen, die er volledig anders uitzien dan de vijgenbomen die veel gezinnen jaren geleden in hun achtertuin hadden staan”, aldus Louw.
Een onderdeel van het project is het intensieve onderzoek naar manieren om water te bewaren. Sommige boeren maken reeds gebruik van landbouwtechnieken die deze schaarse grondstof optimaal benutten. “Boeren die vroeger hun velden afbranden, gebruiken nu compost. Dat houdt de grond vochtig”, zegt Louw.

Nieuwe boeren


De klimaatsverandering riskeert nieuwe landbouwers zwaar te treffen. Zij kregen grond in handen dankzij het Zuid-Afrikaanse herverdelingsprogramma, dat tegen 2015 minstens 30 procent van de landbouwgrond wil overhevelen naar historisch benadeelden. Het programma kent veel mislukkingen omdat de begunstigden vaak niet over de nodige vaardigheden beschikken. De regering krijgt het verwijt dat ze de nieuwe boeren hier niet bij helpt.
Het onderzoek zal volgens Louw ook deze landbouwers helpen. “Ze hebben niet alleen onvoldoende praktische vaardigheden, maar ook geen investeringskapitaal. We moeten hen aan boord halen en uitrusten met kennis uit het onderzoek zodat ze zich kunnen wapenen tegen de klimaatsverandering.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.