Kaapverdië wordt Europees laboratorium voor flexibele migratie

De Europese Unie heeft een pilootprogramma met Kaapverdië opgezet dat migranten uit de arme eilandstaat toelaat makkelijk heen en weer te reizen tussen Kaapverdië en de EU. Aan de driejarige proef, die in januari 2009 van start gaat, nemen voorlopig Portugal, Spanje, Frankrijk en Luxemburg deel.
Naast Kaapverdië zal ook Moldavië vanaf volgend jaar kunnen experimenteren met het concept van “circulaire migratie”. Migranten kunnen daarbij voor relatief korte tijd in Europa gaan werken en worden dan verondersteld geld en kennis naar huis mee te nemen om daar weer aan de slag te gaan. Later zouden ze dan zonder veel omhaal weer voor korte opdrachten naar de EU moeten kunnen vertrekken. Het systeem zou het ook in de EU ingeburgerde emigranten mogelijk maken tijdelijk weer in eigen land te gaan werken.
Kaapverdië, een groep van tien eilanden die zowat 640 kilometer voor de kust van Senegal liggen, telt maar een half miljoen inwoners. Ongeveer evenveel Kaapverdiërs leven in het buitenland, vooral in de VS, Portugal, Nederland, Angola, Senegal en Spanje.

Gestroomlijnde migratie


De samenwerking met de voormalige Portugese kolonie wordt in Lissabon gecoördineerd. “Het is niet de bedoeling de visumplicht af te schaffen of een buitengewone vorm van legalisering in te voeren”, verduidelijkt Manuel Correia, het hoofd van het Portugees Instituut voor Ontwikkelingshulp. (IPAD). Het gaat er volgens hem vooral om het migratieproces te “stroomlijnen”.
“Kaapverdië zal ook makkelijker hoog gekwalificeerde Kaapverdiërs kunnen aantrekken die in het buitenland gevestigd zijn. Een arts die in Europa werkt, zou voor een tijdje naar huis kunnen terugkeren zonder zich zorgen te moeten maken of hij de EU weer binnenraakt”, zegt Correia.
De EU hoopt dat circulaire migratie zal helpen de stroom van illegale inwijkelingen in te dammen. Kaapverdië zal door het proefprogramma waarschijnlijk gemotiveerd worden meer te ondernemen tegen migranten uit andere Afrikaanse landen die de eilanden gebruiken als tussenstop op hun clandestiene tocht naar Europa. Het experiment met Moldavië moet helpen de migratiestromen vanuit het oosten beter te controleren.
Dit jaar nog wordt in Cidade da Praia, de hoofdstad van Kaapverdië, een gezamenlijk centrum opgezet waar migranten een aanvraag kunnen indienen voor kortetermijnvisa in de EU-landen die meedoen. Het centrum moet Kaapverdië ook in staat stellen een goede migratiepolitiek te voeren. Het moet migranten informatie verstrekken en weerbaar maken tegen uitbuiting, en zal ook terugkeerders helpen, onder meer door jobs te creëren.
Kaapverdië, dat verder zowat alleen met toerisme deviezen verdient, kijkt vooral uit naar het geld dat de extra migranten naar huis zullen sturen. De Europese Unie hoopt er een Afrikaanse bondgenoot bij te krijgen in de strijd tegen de illegale migratie. Europese werkgevers zullen kunnen profiteren van een toestroom van tijdelijke werknemers die bereid zijn baantjes te aanvaarden waar veel Europeanen de neus voor ophalen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.