Kaapverdisch succesverhaal in de strijd tegen honger

De Millenniumdoelstellingen zijn brandend actueel maar vooralsnog zijn de geboekte successen gering. Toch gaat het in sommige landen de goede kant op, zoals in Kaapverdië. De regering daar besliste om het nationale programma van het World Food Programma (WFO) voor schoolmaaltijden voortaan volledig zelf te beheren. Deze beslissing is een essentiële stap in de strijd tegen de honger.
Het VN-voedselprogramma voor scholen is niet nieuw. In 2009 publiceerde het WFO het rapport Feed Minds, Change Lives over het belang van schoolmaaltijden. Ervaring en onderzoek wezen uit dat in landen waar armoede, honger en sociale wantoestanden voorkomen, schoolmaaltijden een goed sociaal vangnet kunnen bieden.
In Feed Minds, Change Lives worden verschillende voordelen aangeduid van het project voor schoolmaaltijden. Naast het wegwerken van acute honger, bouwt het programma aan een duurzame ontwikkeling. Door een hoger percentage aanwezigheden op school en een groter concentratievermogen bij de kinderen zal de scholingsgraad stijgen. Bovendien wil het programma ook genderongelijkheden wegwerken. Doordat voedselpakketten worden gegeven aan ouders die hun kinderen naar school laten gaan, krijgen ook de meest kwetsbare kinderen – met name de meisjes – de kans om onderwijs te genieten.

Graduele overgang


Het schoolmaaltijdenprogramma van het WFP verleende in 2008 hulp aan zo’n 22 miljoen leerlingen in meer dan zestig landen. Daarvan is Kaapverdië er dus één. Sedert 1979 geeft het WFP financiële, operationele en logistieke steun aan Kaapverdië. Op het Kaapverdisch landenprofiel van het WFP staat dat het land, hoewel het weinig natuurlijke bronnen heeft, in de voorbije jaren evolueerde van een Minst Ontwikkeld Land naar een Gemiddeld Ontwikkeld Land.  Deze positieve evolutie is ondermeer te danken aan de samenwerking tussen het WFP, het United Nations Population Fund, UNICEF en het Kaapverdische bestuur. De VN-programma’s spitsen zich vooral toe op capaciteitsopbouw van de regering.
Het project rond schoolmaaltijden was zo ontworpen dat de betrokkenheid van de regering gradueel toenam. Toen het programma van start ging, namen de VN-instanties de volledige financiering en opvolging van het programma op zich. Geleidelijk werd de Kaapverdische regering betrokken in de organisatie en uiteindelijk staat zij nu, anno 2010, voor honderd procent in voor het beheer en de uitvoering van de nationale schoolmaaltijden. 
Op een bijeenkomst in Rome, zo meldt het WFP, getuigde ook de Kaapverdische eerste minister José Maria Neves dat “maaltijden uitgegeven op school resulteren in verbeterde voeding van kinderen, wat bijdraagt tot de ontwikkeling van het menselijk kapitaal in Kaapverdië. Deze investering richt zich volledig op de toekomst en we hopen dat ze de sociale cohesie zal bevorderen en de levenskwaliteit voor de Kaapverdiërs zal verbeteren.”
Het WFP hoopt dat vele andere ontwikkelingslanden het voorbeeld van Kaapverdië zullen volgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.