"Kabila kansloos als oppositie zich verenigt"

De uitdagers van president Joseph Kabila, bij de verkiezingen die voor maandag staan gepland, zijn er niet in geslaagd met een gezamenlijke oppositiekandidaat te komen. Veel waarnemers zijn ervan overtuigd dat Kabila het in dat geval moeilijk zou krijgen.

  • Enough Project / Fidel Bafilemba Kabila, presidentskandidaat nummer 3, op een verkiezingsaffiche. Enough Project / Fidel Bafilemba

“Als dat ze op het laatste moment nog lukt, winnen ze zeker”, zegt Emile Zola, een advocaat in Kinshasa. “Maar als Tshisekedi, Kengo, Kamerhe en Nyamwisi niet in open overleg nog een gezamenlijke leider vinden, zullen ze grandioos verliezen”.

De verkiezingen staan voor maandag gepland, maar waarnemers sluiten niet uit dat ze om logistieke redenen nog een paar dagen worden uitgesteld. Veel stembureaus in het reusachtige land zijn nog niet voorzien van stembiljetten.

Mirakel

“Als de kandidaten met één leider waren gekomen, had dat de campagneleider van Kabila veel werk opgeleverd”, zegt Arsène Ngondo van de kerkelijke organisatie Commissie voor Recht en Vrede. “Vooral omdat de meeste oppositiekandidaten niet het hele land doorgegaan zijn. Dat is ook een niet te verwaarlozen handicap. Zouden ze op het laatste moment nog met een enkele kandidaat kunnen komen? Wat voor mirakel gaan ze dan verrichten?”

Ngondo denkt dat sommige tegenstanders ook graag apart willen optrekken. Dat kan een strategie zijn voor wie wil opvallen bij Kabila, in de hoop dat de president degene die als tweede eindigt misschien wel in zijn regering opneemt.

Sinds de grondwetswijziging van vorig jaar wordt de president in één ronde gekozen. De winnaar heeft geen absolute meerderheid meer nodig. Dit is voordelig voor de grootste groep, maar niet voor een oppositie die verdeeld is.

Omsingelen

Niet iedereen is pessimistisch. “Wij volgen het beleid van omsingeling van de huidige president”, zegt Leonard Lumeya Dhu Maleghi, parlementariër en vice-voorzitter van de oppositiepartij DDC (Dynamique pour la démocratie au Congo). “Mbusa Nyamwissi en Vital Kamerhe omringen hem vanuit het oosten, Etienne Tshisekedi en Kengo Wa Dondo vanuit het westen en het midden. Op deze manier gaan we hem verslaan. Maar alleen als de verkiezingen schoon en transparant zijn.”

Daar maakt hij zich wel zorgen over. “Alleen al in Kinshasa heeft de oppositie een aantal fictieve stembureaus ontdekt. Dat is al een slecht voorteken”, zegt hij. Bovendien staan zeventig procent van de stembureaus in het land onder leiding van de partij van de president, beweert de oppositie.

Als de verkiezingen eerlijk verlopen, zal Kabila zeker verslagen worden, zegt ook Senghor Mbutuyibi, politicoloog en een van de mannen achter kandidaat Tshisekedi. “De electorale kaart geeft hem geen kans, tenzij hij fraudeert.”

Het land houdt de adem in. Velen vrezen voor de reactie van de verliezers na verkiezingen waarin alle kandidaten zeker zijn van de winst.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2751   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift