Kabila sust Uganda

De Congolese president Joseph Kabila heeft tijdens een ontmoeting met de Ugandese buitenlandminister Sam Kutesa gezegd de grensincidenten te betreuren. Kabila verzekerde ook het Canadese oliebedrijf Heritage dat er geen aanvallen meer zouden plaatsvinden op hun installaties op het Albertmeer.
Congolese troepen hebben op 3 augustus een Britse medewerker van het oliebedrijf Heritage Oil gedood op het Albertmeer. Congo zegt dat het schip van Heritage Oil zich in Congolese wateren bevond, maar het oliebedrijf houdt vol dat ze zich volgens hun gps-systeem op Ugandees territorium bevonden. Heritage Oil hoopt in 2009 te kunnen beginnen met het ontginnen van olie in het Albertmeer.
Twee andere grensincidenten hebben de spanning tussen Uganda en de Democratische Republiek Congo de laatste weken nog verhoogd: op 29 juli arresteerde het Congolese leger vier Ugandese soldaten in het grensgebied, op 8 augustus vielen gewapende mannen uit Congo het Ugandese grensdorp Butogota binnen.

Commissies


De Ugandese minister Kutesa zei na afloop van de ontmoeting met Kabila dat beide landen eind deze maand formele gesprekken zullen starten. ‘Een permanente commissie zal het olieprobleem in het Albertmeer bespreken’. De nieuwssite AngolaPress laat weten dat Uganda bij de Democratische Republiek Congo ook heeft aangedrongen op een ‘noodtop’ om de rijzende spanningen te bespreken.
Een andere commissie moet de grenzen vastleggen tussen beide landen. ‘We zijn overeengekomen dat de koloniale grenzen, die in 1915 zijn vastgelegd door België en de Verenigde Staten, moeten gerespecteerd worden door de beide partijen’, zegt Kutesa in de Ugandese krant New Vision. De twee landen claimen het strategisch gelegen eiland Rukwanzi op het Albertmeer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.