Kabinetswissels in Afghaanse regering

Het Afghaanse parlement stemt dit weekend over de aanstelling van drie ministers en een leider voor het Nationaal Directoraat voor Veiligheid (NS). De kandidaten werden gisteren officieel voorgesteld voor vice-president Mohammad Qasim Fahim. De nominaties waren dinsdag al bekendgemaakt, maar de parlementsleden weigerden toen tot een stemming over te gaan.

Dinsdag gaf de minister van Parlementaire Zaken, Humayun Aziz, de namen vrij van de personen die president Karzai voordraagt als nieuwe ministers en hoofd van de DNS. Het Afghaanse Lagerhuis weigerde toen echter  tot een stemming over te gaan. De officiële verklaring luidde dat de president of een van zijn afgevaardigden volgens de regels zelf de kandidaten moet voorstellen. Maar Mohammad Arif Rahmani, vertegenwoordiger van de zuidelijke provincie Ghazni, vermoedt dat er een andere reden is: de parlementsleden  keuren de keuze van Karzai af, en zijn gefrustreerd omdat de president  geen rekening houdt met hun aanbevelingen.

Gisteren spoorde vice-president Fahim het Lagerhuis aan om zo snel mogelijk hun fiat te geven maar de leden willen  de stemming  nog tot zondag uitstellen.  Woordvoerder Abdul Raul Ibrahimi  zegt dat ze eerst de plannen van de vier kandidaten willen horen.

De terughoudendheid van de Afghaanse wetgevers is geen verrassing. Twee genomineerden kwamen onlangs in opspraak, de anderen zouden deel uitmaken van een presidentiële strategie om ook na de verkiezingen van 2014 de macht te behouden.

Positie versterken

De directe aanleiding voor de wissels in de Afghaanse regering is het ontslag van Mohammadi en zijn collega Rahim Wardak. Het Parlement stemde de twee ministers uit de regering omdat ze enkele aanvallen vanuit Pakistan niet hadden tegengehouden. De perlementsleden hadden bovendien hun twijfels bij enkele tegenstrijdige procedures, en verdachten de ministers van corruptie.

Maar de kabinetswissels hebben ook een strategische reden. Karzai is namelijk al een tijdje bezig belangrijke functieleiders te vervangen door zijn aanhangers. Analist Jawid Kohistani vermoedt dat hij daarmee niet enkel zijn eigen positie wil versterken, maar ook die van zijn opvolger. In 2014 zijn er namelijk presidentsverkiezingen waaraan Karzai niet mag deelnemen omdat hij al twee ambtstermijnen achter de rug heeft. Volgens Kohistani zijn de kabinetswissels een eerste stap in het plan volledige controle te krijgen over alle belangrijke overheidsinstanties en zo de overwinning van zijn team te verzekeren.

Bovendien staat de Afghaanse president staat na de geruchten over corruptie en wanbeleid onder sterke internationale druk. Men vreest dat de regering eventuele opstanden en aanvallen na de exit van de VS-troepen niet de baas zal kunnen, en roept om hervormingen.

Controversiële kandidaten

De afgezette minister voor Binnenlandse Zaken, Bismillah Khan Mohammadi zou overstappen naar Defensie. Zijn plaats wordt ingenomen door Haji Azizullah Din Mohammad, voormalig gouverneur van Kabul. Gulham Mujtaba Patang zou de nieuwe minister voor  Binnenlandse zaken worden, en voor de leiding van het DNS draagt Karzai de fel omstreden Asadullah Khalid voor. Alle kandidaten hebben nauwe banden met de president.

Bismillah Khan Mohammadi

Bismillah Mohammadi volgt Rahim Wardak op als minister van Defensie, slechts enkele weken na zijn afzetting als minister van Binnenlandse Zaken. Hij werd toen uit de regering gestemd omdat hij er niet in geslaagd was enkele aanvallen vanuit Pakistan te voorkomen.

De Tadzjiekse commandant kwam eerder al in opspraak omdat hij Tadzjieks uit Pansjir de leiding over belangrijke  Afghaanse veiligheidsposten had gegeven. De provincie Pansjir staat namelijk bekend als de uitvalsbasis van de Noordelijke Alliantie, de legermacht die het langst standhield in de strijd tegen de Taliban. De Tadzjieks worden gezien als een van de fracties die na het vertrek van de VS en haar NAVO-bondgenoten de regering zullen bijeenhouden.

Veiligheidsanalist Jawid Kohistani vermoedt dat Karzai Mohammadi nomineert uit angst dat hij zich tegen hem zou keren en zich bij de oppositie zou aansluiten. Volgens parlementslid Daud Kalakani is het echter zeer onwaarschijnlijk dat Mohammadi het vertrouwen van het Lagerhuis krijgt

Asadullah Khalid

Asadullah Khalid wordt de nieuwe leider van het Nationaal Directoraat voor de Veiligheid (NDS), de nationale veiligheidsdienst van Afghanistan . Hij is een van de meest invloedrijke Tadzjieks in het politieke kamp van Karzai. Na de dood van de broer van de president kreeg Khalid de leiding over de veiligheidsdiensten in het zuiden van het land.

Khalid is niet alleen invloedrijk, hij is ook een van de meeste controversiële hoogwaardigheidsbekleders in Afghanistan. In 2008 werd hij afgezet als gouverneur van de zuidelijke provincie Kandahar op verdenking van corruptie en schending van mensenrechten. Khalid deed de beschuldigingen af als ‘politiek gemotiveerd’, maar aanvaardde zijn ontslag.

Bovendien steunt Khalid de opstanden tegen de Taliban in Ghazini, waarbij woensdag nog een lid van de Provinciale Raad werd vermoord. Analist Kohistani noemt de nominatie van Khalid een directe provocatie , maar een goede manier om de macht van de president  te versterken.

Haji Azizullah Din Mohammad

Mohammad werd gekozen als minister van Grenzen en Etnische Zaken . Ook hij is een trouwe aanhanger van Karzai. Tijdens  de vorige presidentsverkiezingen voerde hij campagne in de oostelijke provincie Nangarhar. Hij is ook voormalig gouverneur van Kabul en Nangarhar.

Ghulam Mujitaba Patang

Politiebeambte Ghulam Mujitaba Patang wordt gepromoveerd. Tot voor kort was hij waarnemer bij Binnenlandse Zaken, nu mag hij het departement zelf gaan leiden. Patang heeft minder politieke of etnische macht dan de andere kandidaten, maar wordt als een competent man gezien. Bovendien wordt hij beschouwd als iemand die makkelijk te controleren is. Het is dan ook zeker geen toeval dat hij een job krijgt die een cruciale rol speelt bij de presidentsverkiezingen.

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.