Kameroen ademt opnieuw na dagenlang protest

Kameroen likt zijn wonden na het politiek conflict van vorige week. De massale optochten tegen president Biya leidden tot een bloedbad in verschillende steden.
Het openbare leven in de Kameroen heeft zich stilaan hernomen. De voorbije week kende het land de meest geweldadige conflicten in vijftien jaar. Een woedende massa keerde zich toen tegen president Paul Biya en zijn regering. De betogers uitten hun ongenoegen over de hoge voedings– en brandstofprijzen.
De massabetogingen vonden plaats in verschillende Kameroense grootsteden. Het ingezette leger en de politie schoten, volgens getuigen, op de menigte. In Yaoundé, de hoofdstad, verloren twintig mensen het leven. De Kameroense overheid betwijfelt echter hun doodsoorzaak.
Na vijf dagen van geweldadige conflicten riep president Biya de bevolking op tot orde. De president beloofde er alles aan te doen om de orde opnieuw te handhaven. Biya beschuldigt de oppositie ervan om de opstand te hebben opgestart. “Voor sommige mensen is het doel om met geweld te verkrijgen wat zij niet via de stembus hebben verkregen .”
Het Social Democratic Front (SDF), de grootste oppositiepartij ontkent echter. ”Het [de opstand] is de uitdrukking van talrijke frustraties onder de Kameroense bevolking”, zegt Joshua Oish, vice-voorzitter van het SDF.
Meer dialoog
De Kameroenese regering staat echter open voor dialoog. Dat zegt Jean-Pierre Biyiti, de minister van Communicatie. “Ons mooie land staat op een kruisweg, mensen sterven in onze steden en de vrede is in gevaar. Dialoog en onderhandelingen tussen de mensen, ongeacht hun verschillen, moeten het halen.”
Paul Biya is sinds 1982 staatshoofd van Kameroen, daarvoor was hij zeven jaar eerste minister. De president drukte vorige maand zijn wens uit om via een nieuw amendement op de grondwet zijn ambtstermijn nogmaals te kunnen verlengen. Het wetsvoorstel stuit op veel kritiek.
Na de politieke onrust van de voorbije dagen heeft Biya beloofd om ook na de presidentsverkiezingen in 2011 “alle legale middelen te garanderen die de gerechtigheid in Kameroen moeten waarborgen.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.