Kameroen organiseert verzet tegen Europese liberaliseringsplannen

Kameroense actiegroepen hebben een campagne over “voedselsoevereiniteit” gelanceerd. Ze vrezen dat Kameroense boeren de dupe zullen worden van de vrijhandelsafspraken waarover Centraal-Afrika nu onderhandelt met de Europese Unie. Ook het Kameroense parlement toont zich bezorgd.
Kameroen onderhandelt samen met de overige landen van de Economische en Monetaire Gemeenschap van Centraal-Afrika sinds september over een Economisch Partnerschapsakkoord met de Europese Unie. Waarschijnlijk zullen de Afrikaanse landen hun landbouwmarkt helemaal moeten openen voor Europese producten, zegt Célestin Nkou Nkou, een financieel expert uit de hoofdstad Yaoundé. Kameroen zal overspoeld worden met gesubsidieerde landbouwproducten, waarschuwt Nkou Nkou.

Kameroen weet perfect wat dat betekent. De kippenkwekers in het land zagen hun afzet dramatisch teruglopen door de invoer van diepgevroren kip uit Europa. In juni begonnen boeren en burgerorganisaties actie te voeren om een einde te maken aan die oneerlijke concurrentie. “Onze boeren lijden ook onder de invoer van yams, rijst, suiker, meel en andere voedingswaren uit het buitenland”, klaagt Joyce Mbowen van de Boerenvakbond Fako. “Hebben wij nog het recht onze eigen middelen in te zetten om de vraag naar voedsel te dekken.”?

De actiegroepen hebben het Kameroense parlement opgeroepen zich aan te sluiten bij de acties om de “voedselsoevereiniteit” van Kameroen te verdedigen en de plaatselijke boeren beter te steunen. Volksvertegenwoordiger Josephine Elingui zegt dat ze de zaak belangrijk vindt, maar volgens haar kan het parlement er pas tijdens zijn volgende zitting in maart 2007 werk van maken. “Toch hebben we er bij het ministerie van Landbouw al op aangedrongen om meer leningen toe te staan aan kleine boeren.” De Kameroense regering zegt dat ze al plannen klaar heeft om de landbouw nieuwe impulsen te geven.

Kameroen slaagt er niet in zijn eigen bevolking te voeden. Dit jaar moest het land onder meer 50.000 ton verse vis, 29.000 ton diepvrieskip en 49.000 ton yams invoeren. De voorbije jaren kwamen daar per jaar ook nog eens een kwart miljoen ton rijst – 87 procent van het totale verbruik – en 190.000 ton tarwe bij. Een deel van die invoer wordt wel doorverkocht aan buurlanden.

De Kameroense landbouwsector is slecht georganiseerd en de overheid investeert te weinig in opleidingen en goedkoop krediet, zegt Paul Nyobe, vice-voorzitter van de Centrale Boerenfederatie, een niet-gouvernementele organisatie in Yaoundé. Ook de verplichte liberalisering van de landbouwmarkt in het kader van de structurele aanpassingsprogramma’s die de Wereldbank en het IMF het land eind de jaren 80 oplegden, verzwakten volgens hem de Kameroense landbouw.

Het gecombineerde effect van die aanpassingsprogramma’s en de verdere liberalisering die de EU wil opleggen, wordt “catastrofaal voor de 60 procent van de Kameroeners die hun inkomen uit de landbouw halen”, vreest financieel expert Nkou Nkou. IPS MDG1 MDG8 (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.